Ništa od ukidanja akciza na gorivo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji su predložili zastupnici Aleksandra Pandurević, Mladen Bosić, Nenad Lalić i Momčilo Novaković.

Šta je usvojeno

Za predloženi zakon glasalo je 11 zastupnika, protiv je bio 21, a jedan zastupnik je bio suzdržan.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđalo se ukidanje povećanja putarine za 15 feninga po litru goriva plus PDV, koje je prihvaćeno u prosincu prošle godine.

Zastupnici su podržali principe Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač zastupnik Saša Magazinović, bit će upućen Kolegiju na usuglašavanje.

Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2017. godinu, također nije dobio potrebnu entitesku podršku iz RS-a pa će i on biti upućen na usuglašavanje.

Prihvaćen je prijedlog poslanika Senada Šepića za uvrštavanje u dnevni red Zastupničkog doma Informacije Vijeća ministara BiH o konkretno poduzetim aktivnostima vezanim za zaštitu imovine BiH na teritoriji R Hrvatske, a u procesu usvajanja Zakona o upravljanju državnom imovinom u R Hrvatskoj.

Zastupnici nisu usvojili Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine.

Data je suglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora.

Po okončanju ove, održana je i nova sjednica Zastupničkog doma na kojoj je samo data suglasnost za ratifikaciju tri sporazuma.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić je na početku ove sjednice kazao da je, na inicijativu Kolegijuma, sazvana ova hitna sjednica sa tri točke dnevnog reda koje se odnose na davanje suglasnosti za ratifikaciju sporazuma. Zastupnici su dali suglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj 1 na Ugovor o financiranju zaključen između BiH i Europske investicione banke – Distribucija električne energije BiH/B; Sporazuma o investicionom grantu između BiH i Europske investicione banke, Mediteranski koridor (R2a): Bosna i Hercegovina – Interkonekcija Hrvatska – „Izgradnja prekograničnog mosta u Gradišci te za ratifikaciju Okvirnog sporazuma o zajmu između Razvojne banke Vijeća Europe i BiH za financiranje Projekta regionalnog vodosnabdijevanja „Plava voda“.

Burno oko zastava

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatraženo je da se u salama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH istakne i zastava Republike Srpske. Zastupnik DNS-a Borislav Bojić obratio se parlamentarcima u okviru rasprave o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH čiji je predlagač zastupnik Saša Magazinović. On je zatražio da se u salama državnog organa istakne i zastava Republike Srpske.

Dodao je da se u sali Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH trebaju postaviti i zastave entiteta FBiH i Brčko distrikta BiH jer je BiH sastavljena od dva entiteta.

“Mi smo zastupnici koji dolaze iz RS-a i nema nijedan razlog da ne zahtjevamo da u Parlamentarnoj skupštini BiH stoji i zastava Republike Srpske“, kazao je Bojić.

Svoju inicijativu nazvao je “vraćanjem u realne okvire“ podsjećajući da je BiH jedina zemlja u kojoj se ustavni sud očitovao o nacionalnim simbolima kao što se Ustavni sud BiH očitovao o zastavi RS-a.

Državni parlamentarci reagirali su na inicijativu zastupnika DNS-a Borislava Bojića da se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH istakne zastava bh. entiteta Republika Srpska.

Zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović rekao je da BiH nije sastavljena od dva entiteta već jedinstven prostor u kojem egzistiraju entiteti, distrikt, kantoni i općine.

Reagirao je i zastupnik Damir Arnaut koji je Bojiću poručio da pročita tekst postojećeg zakona koji kaže da je obavezno isticanje zastave BiH na državnim institucijama i da se druge zastave u BiH neće isticati sa zastavom BiH.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac rekao je da SNSD neće odustati od toga da se u zvanične prostorije Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH postavi i zastava bh. entiteta Republika Srpska te da će to biti predmet svih njihovih političkih rasprava.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *