Nikšić i Inzko razgovarali o političkoj situaciji u BiH

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić razgovarao sa Visokim predstavnikom Valentinom Inzkom o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Na inicijativu predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića održan je sastanak s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, na kojem ga je Nikšić obavijestio o pogledima na aktuelnu političku situaciju.

U tom kontekstu, Nikšić je pojasnio da SDP, kao odgovorna i državotvorna politička partija, želi dati doprinos i biti dio rješenja u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva. U vezi s tim, iznio je svoje viđenje političke situacije u BiH, naglasivši kako trenutne vlasti ne pokušavaju pronaći bilo kakva rješenja, već produciraju vještačke, krize kako bi na tome gradili kampanju za predstojeće izbore, jer ništa drugo nemaju ponuditi građanima, priopćeno je iz SDP-a BiH.

Predsjednik SDP-a BiH upoznao je visokog predstavnika i s primjerima zloupotrebe određenih institucija od vlasti, “što je praksa koja se mora prekinuti, kako bi konačno započela uspostava vladavine prava u BiH, a što je kao jedan od ključnih prioriteta navedeno i u novoj Strategiji proširenja EU”.

Kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva “evidentno je da SDA i HDZ ne žele doći do bilo kakvog rješenja, već koriste angažman EU i SAD kako bi potrošili vrijeme u kojem bi, da to zaista žele, bilo moguće usvojiti rješenje”

SDP vjeruje da je jedino moguće rješenje da se to pitanje riješi u institucijama sistema BiH i pozdravlja aktivnosti EU i SAD koji žele pomoći.

– SDP ne želi biti kulisa koja će poslužiti kao alibi SDA i HDZ za još jednu prevaru građana, ali je spreman biti dio rješenja ovog pitanja, kao i svih ostalih pitanja koja su bitna za ovu zemlju i njene građane, uz uslov da se radi o ozbiljnom pristupu, u kome će se uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice doći do kvalitetnog zakona, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na sprječavanje izbornih malverzacija – navodi se u saopćenju iz SDP-a BiH.

Nikšić je naglasio da je neprihvatljiva bilo kakva blokada institucija kako bi se spriječilo izjašnjavanje parlamentaraca u vezi s prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kojeg su zajednički predložili SDP i DF.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *