NIKOLA PRCE: Put na Euro se čini kao nikad lakši, ali će opet biti dosta teško

Iako će za nepuna tri mjeseca imati 38 godina, na igračkoj formi Nikole Prce to se ne primijeti.

I četvrtu sezonu zaredom je bio pogonska snaga poljskog prvoligaša Azotyja (Pulawy) te produžio ugovor s klubom na još jednu sezonu. A nije bilo lako ni ove, jer je odigrao 50 utakmica iako je u veteranskom periodu kad se sportaši obično odluče na manje zahtjevne angažmane.

S obzirom na produženi ugovor i najavu izbornika Bilala Šumana da bi njega i ostale iskusne reprezentativce (poput Mirsada Terzića i Muhameda Toromanovića) volio odvesti do oproštaja od aktivnog igranja na Euru 2020. godine, ipak se nameće pitanje – gdje je stvarno kraj?

– Negdje sa 44 – 45 godina. Bio sam kod babe gatare prije 20 godina i rekla mi je: “Ako ne budeš igrao do 44. – 45., nešto će se loše dogoditi”, uz smijeh priča uvijek za šalu raspoloženi Nikola Prce.

Azoty je ove sezone opet ostvario iskorak. To nije vidljivo kroz prvenstvo jer su četvrti put zaredom bili brončani…

– Igrali smo grupnu fazu EHF Kupa nakon što smo prošli švedski Holstebro što je naš najbolji rezultat. A osim toga po prvi puta smo igrali i finale nacionalnog Kupa što je neočekivan dar pošto je Wisla prethodno ispala od autsajdera, priča Prce.

– Ipak naša težnja stalno posljednjih godina je da se domognemo drugog mjesta u prvenstvu ispred Wisle, ali nam dosad nije uspjelo. I dalje mislim da je taj rezultat dostižan. Wisla je dohvatljiva, dok je Kielce stvarno klasa za sebe. Ukupno nismo igrom briljirali ove sezone, ali su nas rezultati stvarno popratili.

Prce se rukometnoj reprezentaciji BiH priključio u ponedjeljak večer, a u petak ekipu očekuje dvoboj sa B timom BiH u Maglaju.

– Ovaj put je tu dosta više igrača, nadam se da ćemo dobro iskoristiti vrijeme zajedno. Čekaju nas na jesen kvalifikacije koje su možda nikad lakše za otići na Euro, ali će opet biti teško.

Protivnici u skupini 5 za odlazak na Europsko prvenstvo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj 2020. godine su Bjelorusija, Češka i Finska.

– Mislim da je naša skupina ipak malo jača nego ostale. Češka se nedavno potvrdila šestim mjestom na Euru u Hrvatskoj, dok Bjelorusija također ima kvalitetu. Ali smo protiv njih već pokazali da možemo igrati. Djeluje kao da je put nikad lakši, ali će opet biti dosta teško, zaključio je Nikola Prce.

Oproštaj na Euru bi bio idealna opcija

Izbornik Bilal Šuman često spominje ideju da bi bilo lijepo da se na Euru 2020. od A reprezentacije BiH oproste Prce, Toromanović, Terzić… igrači koji su dio selekcije po 15 ili više godina.

– To bilo idealno, neki vrhunac svega. A mislim da je i realno, jer kad bi dobili utakmice kući, vjerojatno bi bili na Euru. Ali treba biti svjestan da naši protivnici nisu naivne ekipe, upozorio je Prce.

Panić ima super sezonu iza sebe

Od prošlog ljeta dio Azotyja je i Marko Panić, desni bek BiH i naš najbolji strijelac prethodnih kvalifikacija.

– Panić je igrao dobro, ima super sezonu iza sebe, a mislim da će biti još bolji sljedeće jer će mu biti lakše u drugoj godini. Navikao se na novu sredinu.

U Pulawyju sam domaći

Poljski Azoty je klub u kojem se Prce najduže zadržao i sljedeće sezone će igrati svoju petu godinu tamo. Suigrači ga tamo zovu “doktor”. To je ujedno i 16. klub u njegovoj karijeri.

– Tamo sam već domaći. Nisam se puno mislio, iako je bilo dosta ponuda. To je dobro organiziran klub, sve dobro funkcionira, a imamo uvijek plan, ambiciju i cilj da idemo naprijed.

Piše: Ersan Bijedić, sport@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *