Nije točno da MMF želi kazniti poljoprivrednike

Postoji zabrinutost da bi povećanje cijena goriva opteretilo poljoprivrednike, zbog čega bi trebalo uvesti plavi dizel, tj. omogućiti poljoprivrednicima da gorivo dobivaju jeftinije od ostalih građana. To da je MMF protiv da se pomogne poljoprivrednicima jednostavno nije točno. I nije točno da MMF želi kazniti poljoprivrednike. Mi samo mislimo da ne bi bilo mudro to uraditi kroz plavi dizel, a evo zašto: prvo, dovelo bi do smanjenja prihoda za proračune.

Drugo, plavi dizel je vrlo teško implementirati jer se pokazalo da to otvara veliki prostor za zlouporabe. Na primjer, u svim zemljama u regiji koje su ga uvele je došlo do povećanja broja poljoprivrednika. U tim zemljama zabilježen je i veliki porast korupcije.

Treće, u BiH imate i ustavne razloge protiv jer to ne spada u nadležnost države, već entiteta tako da bi takav aranžman mogao biti osporavan na Ustavnom sudu. Želim jasno reći da mi jesmo da se poljoprivrednicima pomogne, ali to se najbolje može uraditi kroz izravnu proračunsku potporu, tako da u entitetskim proračunima odredite iznose za tu namjenu, pojašnjava Francisco Parodi, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *