Ni SDA neće na sjednicu

Zastupnici SDA neće se danas pojaviti na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata federalnog Parlamenta, koji su u proceduru uputili DF i SDP, izjavio je za portal Klix.ba zastupnik ove stranke Esad Bašagić.

Prema riječima opozicijskih zastupnika, usvajanjem zakona bi se praktično provela presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, što bi spriječilo “mostarizaciju” cijele FBiH nakon predstojećih izbora. Ismet Osmanović i Šefik Džaferović ranije su, prilikom konzultacija s predlagačima, rekli da SDA načelno podržava rješenja u Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić podsjetio je da predsjedavajući Zastupničkog doma Edin Mušić, od kada je zajednički prijedlog DF-a i SDP-a upućen u proceduru, odbija da ispoštuje svoju poslovničku dužnost nezakazivanjem sjednice.

“SDA očigledno ima problem. Oni nemaju problem sa našim Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama, koliko imaju problem s tim da im se HDZ ne naljuti ako bi ga podržali. Sve to podređeno je političkom ponašanju Dragana Čovića”, rekao je Mašić.

Prema njegovim riječima, SDA se u protekle tri godine bukvalno ponašala prema uputstvima HDZ-a i Dragana Čovića, a nepojavljivanje na današnjoj sjednici bit će samo “šlag na tortu”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *