Ni Hrvatima se više ne isplati sipati gorivo u BiH

Litra najprodavanijeg supera 95 u BiH je sada na većini benzinskih crpki oko 2,2 marke, a isto je i s dizelom, a što bi bilo skoro 9 kuna. Nasuprot tome, kako se može vidjeti na Internet stranici Hrvatskog auto-moto kluba bezolovni benzin u toj zemlji košta 9 kuna i 72 lipe

Najnovija poskupljenja naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, kao i svega ostaloga neće utjecati samo na žitelje Bosne i Hercegovine, već i na prve susjede.

Primjerice, žitelji Republike Hrvatske su točili gorivo i šopingirali u BiH jer je bilo znatno jeftinije. To se posebno odnosilo na Neum, Čapljinu, Goricu, Bosanski Brod…, gdje su Hrvati u pograničnim mjestima sipanjem benzina štedjeli i tri kune po litri. Međutim, to više nije slučaj.

Istopila se razlika

Bosna i Hercegovina, nakon najnovijeg Zakona o akcizama cijene je primakla onima u EU, premda to nije slučaj i s plaćama. Litra najprodavanijeg supera 95 u BiH je sada na većini benzinskih crpki oko 2,2 marke, a isto je i s dizelom, a što bi bilo skoro 9 kuna.

Nasuprot tome, kako se može vidjeti na Internet stranici Hrvatskog auto-moto kluba košta 9 kuna i 72 lipe. To bi pak značilo da se na rezervoaru od četrdesetak litara može uštedjeti tek nekih 7 maraka. Uzevši u obzir da su Hrvati do sada sipanjem benzina u BiH mogli uštedjeti i tridesetak maraka po spremniku, izvjesno je da im 72 lipe uštede po litru neće biti motivirajuće da prelaze granicu i sipaju benzin i obavljaju kupovinu.

Naime, prije samo godinu dana razlika cijene benzina u Hrvatskoj i BiH bila je i 3 kune po litru. I premda smatraju naftne derivate u našoj zemlji onima niže kvalitete ušteda im je bila dovoljna motivacija da posjećuju benzinske crpke u BiH.

Stižemo Austriju i Njemačku

Ako pogledamo tablicu cijena goriva u Europi, vidjeti ćemo da smo se cijenama primakli i moćnoj Austriji ili Njemačkoj, gdje je životni standard daleko od onoga u BiH.

Primjerice litra bezolovnog benzina u Austriji košta 1,224 eura, a litra dizela 1,084 eura. Nadalje, bezolovni benzin u Njemačkoj košta 1, 389 eura, a dizel 1,22 eura. Ako trenutačne cijene benzina i dizela u BiH preračunamo u eure onda dobivamo da litra benzina u BiH košta 1.13 eura, a litra dizela isto negdje toliko, što znači da je razlika benzina i dizela u BiH i Austriji i Njemačkoj svega 20-40 feninga.

Nasuprot tome, žitelji Austrije i Njemačke imaju četiri ili pet puta veće plaće od onih solidnih u BiH. Sve to govori o tome koliko će najnoviji nameti otežati ionako težak život u Bosni i Hercegovini.

Piše: K.Perić, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *