Nezaposlenost pada na ispod 450 tisuća, broj zaposlenih premašio 802 tisuće ljudi

Nezaposlenost se smanjila u Federaciji za 5.608 osoba, u Republici Srpskoj za 2.491 osoba i u Brčko distriktu BiH za 189 osobu. Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 36,5 posto, navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH

SARAJEVO – Na kraju svibnja u Bosni i Hercegovini je bilo 450.067 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja što je za nemalih 8.288 osoba manje nego mjesec ranije. Ukoliko znamo da je i u mjerenjima mjesec ranije broj nezaposlenih bio manji za 7.975, to znači da se u samo 60 dana nezaposlenost smanjila za 16.263 osobe.

– Nezaposlenost se smanjila u Federaciji za 5.608 osoba, u Republici Srpskoj za 2.491 osoba i u Brčko distriktu BiH za 189 osobu. Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 36,5 posto, navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Svemu dodajmo kako najveći broj evidentirane nezaposlenosti čine osobe sa trećim stupnjem obrazovanja KV radnici 32,44 posto, te NKV radnici 27,81 posto. Nezaobilazan je i podatak kako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za svibanj iznosila 881 marku, što pokazuje nominalan rast za 2,2 posto u odnosu na prosinac 2017. godine.

Pad nezaposlenosti

Podaci Agencije za statistiku BiH za svibanj pokazuju kako je broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 802.718, a od toga 339.364 žena. U odnosu na travanj broj zaposlenih osoba se povećao za 0,8 posto, a broj zaposlenih žena se, također, povećao za 0,6 posto. Po broju zaposlenih osoba u našoj zemlji i dalje prednjače “prerađivačka industrija” sa  167.257 radnike te “trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala” 149.413 radnika. Sve ostale djelatnosti zapošljavaju nemjerljivo manje naših građana pa je tako na trećem mjestu “javna uprava i obrana, obavezno socijalno osiguranje” 73.210 osoba, “obrazovanje” 66.317, “djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite” 52.773, “djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane” 41.371 osoba itd.

Najmanje ljudi zaposleno je u oblasti “poslovanje nekretninama” 3.452 te “snabdijevanje

vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom, te djelatnosti sanacije okoliša” 12.895 osoba.

Obični građani

Gore navedeni podaci uz rast BDP-a i rast izvoza i proizvodnje svakako predstavljaju ohrabrenje za cijelu zemlji. Ono što pak nije dobro to što sve to ne osjećaju obični građani koji i dalje jako teško žive. Ne treba sumnjati kako se kod podataka o zaposlenosti i nezaposlenosti vrše raznorazne statističke makinacije kako bi brojevi što bolje izgledali, ali od toga bh. građani nemaju nikakve koristi. Druga stvar  jeste činjenica kako prosječnu plaću u BiH “napumpavaju” oni “na državnim jaslama” koji primaju za naše prilike basnoslovne plaće i naknade, dok radnici u sektorima koji zapošljavaju najveći broj naših građana primaju između 500 i 700 maraka. Nesporna je i činjenica kako nam veliki broj građana ide iz države pa se i to prezentira kao pad nezaposlenosti. Ništa manje nije važan niti podatak kako je prosječna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj između 1900 i dvije tisuće maraka, pa je jasno da vrlo mali broj je onih obitelji u kojima je oboje roditelja zaposleno i imaju plaće da barem pokriju ove osnovne troškove. Dakle, put do oporavka je još uvijek daleko, ali treba jasno kazati kako brojke o padu nezaposlenosti, većoj zaposlenosti i plaćama svakako ohrahruju i nude barem tračak nade na kraju tunela.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *