Neum u znaku NAFF-a

Drugi festivalski dan 12. Međunarodnog festivala animiranog filma u Neumu prošao je u znaku vrhunskih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta, od Amerike do Indije, a koja kao i obično demonstriraju snagu i vještinu suvremena animacije, zahvaljujući čemu je publika NAFF-a uvijek u toku sa recentnim ostvarenjima iz svijeta crtanog filma.

Uz izuzetna ostvarenja u takmičarskoj selekciji, koja će prilikom ocjenjivanja žiriju predstavljati veliki problem, jer je riječ samo u nijansama a nikako u oscilaciji u kvalitetu, publika je kao i obično imala priliku pogledati prateću Panorama selekciju, koja također ne zaostaje za takmičarskom.

Kao i svake godine, NAFF prate i predavanja njegovih najznačajnijih gostiju.
Prvo predavanje uz prikazivanje vlastitih i studentskih filmova održao je David Chai, američki nezavisni redatelj, profesor i programski koordinator odsjeka za animaciju San Jose univerziteta te ovogodišnji predsjednik žirija.
David Chai je na predavanju publici i učesnicima NAFF-a govorio o bogatim iskustvima u animaciji, prikazujući vlastite filmove i filmove svojih studenata.
Da se inspiracija nalazi svuda i da nas različite okolnosti mogu potaći na kreaciju, rekao je između ostalih Chai, opisujući i iskustvo nominacije za Oscara i atmosferu iščekivanja najznačajnije filmske nagrade.
Nije je osvojio, ali zato jeste niz drugih. Učestvovao je na preko 230 festivala širom svijeta uključujući Sundance, Cinequest, Ann Arbor i Annecy. Nominiran je dva puta za Annie Awards. Od 2003. godine  nagrađivan je na više od 25 svjetskih festivala animiranog filma.

Naredni predavač na NAFF-u biće bosanskohercegovački redatelj, scenarista i producent Jasmin Duraković, također član žirija 12. NAFF-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *