NEŠTO NIJE U REDU Otkrijte što Vam tijelo govori

Prehrana današnjeg čovjeka svodi se na procesuiranu hranu punu konzervansa koja često ima veliku kalorijsku, no malu nutritivnu vrijednost. U slučaju nedostatka određenih vitamina mogu se javiti neobični simptomi, signali tijela da mu nešto nedostaje.

Grickate nokte? Možda vam nedostaje kalcija

Neki ljudi od malih nogu razviju naviku grickanja noktiju kao odgovor na stresne situacije. Ipak, ako do potrebe za tim dođe iznenada, mogući je uzrok nedostatak kalcija i drugih minerala. Sastav noktiju je sličan onom ljudskih kosti, pa grickanje može biti način kompenzacije.

Desni i nos krvare zbog nedostatka vitamina C

Ovo je vrlo često kod pušača, pojedincima koji piju puno kave i alkohola. Te supstance ometaju apsorbiranje vitamina važnog za normalno funkcioniranje organizma.

Mišiće se grče zbog manjka magnezija i kalija

Nedostatak kalija, magnezija i ostalih elektrolita može uzrokovati grčeve u mišićima. To se najčešće događa kratko nakon fizičkog napora u stanju mirovanja.

Žvale nastaju kao posljedica manjka vitamina B

Pukotine kože, crvenilo i osjećaj pečenja na rubovima usana mogu biti znak nedostataka željeza, cinka, te vitamina B skupine poput niacina. Češće se javljaju kod vegetarijanaca koji kroz prehranu ne unose dovoljno tih nutrijenata.

Osip uz liniju vlasišta, na licu i ispadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 ili biotina. Dok tijelo može skladištiti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može pohraniti veću količinu B vitamina, koji su topivi u vodi.

Trnci u rukama i nogama

Osjećaj ukočenosti, privremeni gubitak osjeta te trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u izravnoj vezi s perifernim živčanim sustavom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru.

Ako vam istodobno nedostaje više vitamina i minerala, najbolje je birati komplekse koji osiguravaju sve esencijalne vitamine i minerale i to iz hrane, primjerice kao što su isključivo prirodni dodaci prehrani poput Royal Green kompleksa Multi Man namijenjenog muškarcima te Multi Woman, namijenjenog ženama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *