Nermin Nikšić najavio izbacivanje SDA u županijama, Izetbegović sprema odmazdu!

Na otvorene najave Nermina Nikšića da će se vlast u Sarajevskoj i Zeničko-dobojskoj županiji praviti sa Elmedinom Konakovićem i Predragom Kojovićem iz SDA reagiraju upozorenjem da se ne smije zaobići najjača stranka SDA te da se vlast mora praviti od države pa preko Federacije do do županija.

Šef SDP-a Nermin Nikšić je prilično neočekivano i brzopotezno otkrio da je razgovarao sa predsjednikom Naše stranke Predragom Kojovićem i nadolazeće stranke Narod i pravda Elmedinom Konakovićem i praktično najavio uspostavu nove županijske vlasti, za sada i sigurno, u Sarajevskoj i Zeničko dobojskoj županiji. Tu su vrlo intrigantnu postizbornu mantru potvrdili i Konaković i Kojović. Dakle, bomastično je i indikativno da se u toj novoj vlasti u Sarajevu i Zenici ne nalazi mjesto za pobjedničku SDA.

Pregovara se

Čelnik Naroda i pravde Konaković je jasno dao do znanja da njegova stranka ultimativno neće koalirati sa SDA, a da su sve druge opcije otvorene i prihvatljive. Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović nije demantirao pušteni ”bijeli dim” od strane Nermina Nikšića samo je eleganto zagrebao malo ispod svoje programske površine i najavio da će trebati malo više vremena da se ispregovara ta buduća koalicija, jer Naša stranka pod svaku cijenu želi precizan dogovor svih partnera oko dubokih reformi, naročito u obrazovanju. Kojović ne krije da ne želi da se samo puko zamijeni vlast SDA, a ostanu ista ponašanja i da prioritetno od Sarajeva u sferi obrazovanja želi kreirati europsku prijestolnicu. Radi se o jednoj veoma potentnoj i vizionarskoj poruci ili stajalištu jer je obrazovanje u sarajevskoj županiji totalno zapušteno, unazađeno i stavljeno pod šapu anakronih ideološko-vjerskih oligarhija.

U SDA je zazvonilo zvono za uzbunu. Najave Nikšića, Konakovića i Kojovića su shvaćene veoma ozbiljno. Iz stranke Bakira Izetbegovića su odaslali upozorenje da nitko ne može zaobići pobjedničku stranku u procesu formiranja vlasti. Po njima upravo je SDA ta koja mora biti lokomotiva u otvaranju i vođenju procesa sklapanja koalicija i okupljanja skupštinskih većina, a ne SDP koji nije čak niti druga stranka po izbornome kapacietu u Sarajevu. Slijedom toga se valjda podrazumijeva i pozicija premijera za SDA u svim županijama gdje je ta stranka postigla najboljie rezultat. To pravo, objektivno nisu otrgnuli SDA i Izetbegoviću , Nikšić, Konaković , Kojović možda i neki drugi, pa ako Bakir Izetbegović skupi te većine nitko ga ne može spriječiti da formira vlast predvođenu svojom strankom. Vrh SDA također upozorava kako se vlast pravi po vertikali odozgo na dolje, dakle od državne razine, preko Federacije pa do županijske razine. Ako nas pamćenje služi u SDA nisu se baš uvijek držali takvoga principa nego su ga koristili kao „švedski stol“, konzumirajući ono što im u danom trenutku odgovara. Matematika je neumoljiva. Nažalost po Izetbegovića i njegove suradnike vrlo je realna i ostvariva opcija da SDP okupi i skupštinsku većinu i formira vlast i u Tuzlanskoj županiji bez obzira na činjenicu da je SDA i na tom području polučila najbolji izborni rezultat. Samo umjesto Naroda i Pravde tamo bi Nerminu Nikšiću glavni partner mogao biti kontroverzni Mirsad Kukić, također disident iz SDA. Nije još potvrđeno da su možda kontakti između Nikšića i Kukića već ostvareni a objektivno se ne zna Kukićeva taktika i odnos spram bivše matične stranke. Ako se bude postavio kao Konaković koalicija između SDP i PDA i još nekih građanskih stranaka je vrlo izvjesna.

Previranja u SDP-u

Da su u vrhu SDA jako zabrinuti zbog ozbiljne prijetnje da neće biti dio vlasti u ”bogatim” županijama, što poglavito Sarajevska jeste sa oko 800 milijuna maraka proračuna, zorno svjedoči i pokušaj unošenja razdora unutar SDP-a. Tako neki krugovi iz SDA putem bliskih medija ukazuju na navodno taloženje ogromnoga nezadovljstva u SDP-u zbog lošega izbornoga rezultata. Prema tim opservacijama iz kuhinje SDA iz velikoga broja podružnica SDP –a navodno stižu zahtijevi za smjenu rukovodstva SDP-a i stranačkoga šefa Nermina Nikšića. U tom kontekstu se  ”ubacuje kost” podatkom da je Nikšić na izborima prošao katastrofalno te da je po rezultatu tek osmi na stranačkoj listi za državni Parlament sa mizernih nekoliko tisuća glasova.

Eliminacija SDA

Dakako, nije isključeno da se unutar SDP-a otvori rasprava o izbornom rezultatu, ali ovdje svakako treba ukazati i na nespornu činjenicu da je i SDA dobrano podbacila na ovim parlamentarnim izborima. Nekada je stranka Bakira Izetbegovića ostvarivala rezultat daleko iznad 30 posto, a na ovim izborima gotovo nigdje nije prešla 25 posto. Da nije bilo pobjede Šefika Džaferovića komotno bi se moglo govoriti o izbornom debaklu.

Šef SDP Nermin Nikšić je otvorio jednu posve zanimljivu postizbornu priču. Ostaje vidjeti kako će se odvijati taj projekt eliminiranja SDA , hoće li se u tom udruženom pothvatu pridružiti i Fahrudin Radončić i na koncu hoće li se i može li se ta matrica primijeniti i na Federaciju i na državnu razinu.Tu je svakako i pitanje odnosa Nikišićeve koalicije prema HDZ BiH , ali i obrnuto prevažno će biti i kako će se prema ljevici postaviti i Dragan Čović. Bitno je da se nešto počelo odmotavati, svakako znamo da će formiranje vlasti biti turbulento, mučno i neizvjesno, prepuno iznenađenja.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *