Nema dogovora oko mirovina, umirovljenici prijete prosvjedima

Dan nakon što je Prijedlog zakona o MIO/PIO vraćen s Doma naroda na Vladu kako bi se razmotrili uloženi amandmani i dalje stižu reakcije.

Klub hrvatskog naroda svojim amandmanima traži dizanje općeg boda i to zbog informacija kako bi prema predloženom bodu iz Vlade došlo do pada mirovina budućih korisnika u odnosu na mirovine koje su ostvarene po postojećem zakonu. Odnosno, ljudi koji po istim uvjetima i stažu ostvaruju mirovinu po sadašnjem zakonu imat će veće mirovine od onih koji bi ostvarivali pravo po novom zakonskom rješenju.

Prekjučer se Klub Hrvata oglasio te dodatno pojasnio svoje amandmane, istaknuvši kako neće odustati od pokušaja da amandmanski popravi zakone koji se nađu pred izaslanicima ovog doma te kako ostaju posebno angažirani na donošenju što kvalitetnijeg Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju F BiH, koji je jedan od  (s)ustavnih zakona u Federacije BiH, a odnosi se na jednu od  najosjetljivijih kategorija stanovništva, umirovljenike.

-Vodeći računa o financijskoj stabilnosti Fonda MIO, koju našim amandmanom o povećanju boda s 13,6 na 14,3 ne bi ugrozili što su nam potvrdili stručnjaci Svjetske banke kao i dio čelnika samog Zavoda MIO, Klub Hrvata fokusirao se na otklanjanje svakog oblika diskriminacije korisnika Zavoda. Predloženim amandanima, želja nam je otkloniti mogućnost diskriminacije budućih u odnosu na postojeće umirovljenike te osiguranjem zajamčene mirovine ispraviti nepravdu prema onima koji su odradili puni radni vijek te će sa 65 godina života  imati 40 godina staža. Izjednačiti ih s zaposlenima koji su ostvarili značajno manji broj godina staža, 15 ili 20, bilo bi nekorektno, naglasili su te pojasnili kako je suština amandmana koje je Klub Hrvata uložio na Zakon MIO, je otklanjanjem bilo kojeg oblika diskriminacije popraviti Zakon prije njegova donošenja.

Stabilnost i ujednačenost prava

Stoga su naveli kako je posljednja sjednica Doma naroda prekinuta upravo zbog ostavljanja prostora Vladi Federacije BiH za razmatranje svih prijedloga koji će popraviti ponuđeni tekst Zakona, ne samo onih koji dolaze iz Kluba Hrvata.

-Uvjereni da nam je cilj zajednički, a to je donijeti što kvalitetniji zakon koji će osigurati stabilan Fond, redovite isplate mirovina te ujednačena prava budućih i sadašnjih umirovljenika, smatramo korisnijim nekoliko dana kasnije donijeti bolji i kvalitetniji zakon nego žuriti s donošenjem nepravednog zakonskog rješenja koji će u što skorije vrijeme trebati popravljati, poručili su iz Kluba, dodavši kako su povod prekidu sjednice

dodatna usuglašavanja oko Zakona MIO, a ne politička kriza kao što su to prenijeli neki mediji u BiH. U tom su kontekstu naveli kako je iznošenje stavova, prijedloga i mišljenja na bilo koji predloženi zakon koji se nađe u proceduri posao izaslanika za koje su im legitimitet dali birači, građani Federacije te zastupanje njihovih interesa interpretirati kao političku krizu krajnje je nekorektno i neodgovorno.

-Usprkos i ovakvim neistinama plasiranim u pojedinim medijima, Klub Hrvata ostaje istrajan u traženju i predlaganju načina kako poboljšati svaki zakon kojeg budemo donosili, svjesni da je upravo rasprava u Domu naroda posljednja prilika za  poboljšanje zakonskih rješenja koja će utjecati na živote svih naroda i građana u Federaciji BiH, zaključili su iz Kluba

Zahtjevi umirovljenika

Istodobno, Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH kazao je kako se primjenom starog zakonskog rješenja narušava funkcioniranje Zavoda MIO/PIO te se u konačnici ugrožava isplata mirovina dostignutih na sadašnjoj razini. Kazavši kako su poznate dubioze u kojima se nalazi mirovinski fond on je upozorio kako se primjenom sadašnjeg zakona mirovine nepravedno utvrđuju novim umirovljenicima, odnosno onima koji sada idu u mirovinu. I to zbog jedne stavke na osnovu koje se vrši obračun mirovina. Rapa je naglasio kako je sada situacija takva da postoji veliki broj radnika koji su dobili veće mirovine nego plaće. Osim ovog problema, on je ukazao i na poznati problem ne-uplate doprinosa kao i velike dugove prema Zavodu, a sve to su, smatra on, argumenti kako novi zakon treba donijeti.

Ipak, on je podsjetio kako su umirovljenici tražili da početna vrijednost općeg boda bude 11, a ne 13,6 kako predlaže Vlada. S bodom čija bi visina bila 11 došlo bi se u situaciju kakva je i do sada, a to je da za jednu mirovinu radi 1,13, odnosno 1,15 radnika. S bodom od 13,6 pak za jednu bi mirovinu radila dva radnika, dodao je Rapa, kazavši kako bi svi oni s bodom od preko 11 bili u povoljnijem položaju od dosadašnjih umirovljenika.

-Međutim, zbog svega što trenutno opterećuje fond MIO/PIO; odnosno zbog činjenice da se po starom zakonu mogu dobiti veće mirovine od plaće, taj će stari zakon urušiti državu još gore. Stoga mi tražimo da se ovaj novi zakon i takav nepovoljan po nas, što prije donese kako bi se zaustavili nepravedan izračun mirovina, upozorio je on. Rapa je ipak naglasio kako umirovljenici tražili preračun svih mirovina po osnovu bodovnog sustava utvrđenog prema novog zakonu.

-Zahtjevi umirovljenika su da se što prije donese novi zakon, da se sanira fond MIO/PIO te da se povećaju  mirovine za 10 posto svim sadašnjim umirovljenicima, kazao je on, dodavši kako će se, u slučaju da u srpnju mirovine ne budu povećane za 10 posto, umirovljenici u kolovozu ići na organiziranje mirnih prosvjeda.

Piše: D. Pušić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *