Ne znaju što je uplata, prihod, dobitak, isplata…, a bavili bi se izradom zakona

I dok Ismet Osmanović tvrdi da država ne oporezuje igrače nego kladionice, priređivači igara na sreću upućuju na Zakon o igrama na sreću u kojem jasno piše da država oporezuje igrače, i to dva puta – kod uplate i kod isplate!

Otkako je klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBIH u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, gotovo svakodnevno smo svjedoci medijskih prepucavanja na ovu temu.

No, ono što je posebno zapelo za oko je činjenica da pojedini, iako redovno u javnosti komentiraju Zakon o igrama na sreću, čini se uopće ne razumiju ni temu ni zakonsku materiju koju predlažu.

Osmanović ne poznaje Zakon o igrama na sreću?

Tako je Ismet Osmanović (SDA) u jednom od svojih javnih istupa napisao da su “uplate igrača prihod kladionica na što ne postoji nikakav porez niti naknada”, piše Patria.

– Kada građanin izvrši uplatu, taj novac više nije novac građana. Činom uplate to postaje novac kladioničara, to jeste postaje njihov prihod na što ne postoji nikakav porez niti naknada u ovom trenutku. Iz tog prihoda priređivači igara na sreću financiraju svoju ukupnu djelatnost. Ne “uzima” država od građana i njihovih uplata 10 posto nego iz ukupnog mjesečnog prihoda kladioničara koji su dužni uplatiti tu naknadu u budžet, “pojasnio” je dalje Osmanović.

Ako igrač uplati 20 KM, država mu odmah uzima 1 KM. Ako igrač dobije više od 100 KM, država mu i od toga uzima 10%. Kladionice predlažu model kao u većini zemalja EU, gdje su igrači oslobođeni poreza, a država se namiruje oporezujući prihod kladionica!

Na ovaj Osmanovićev istup reagirali su priređivači igara na sreću, kazavši kako je SDA-ov zastupnik dezinformirao javnost iznošenjem pogrešnih podataka.

– Da Osmanović nije iznio istinu lako je provjeriti u Zakonu o igrama na sreću, gdje u članku 3., stavku 18 piše da je “naknada za priređivanje igara na sreću iznos u visini 5% od svake uplate sudionika (igrača) koji je priređivač dužan na teret igrača obustaviti prilikom svake uplate”. Laičkim rječnikom rečeno, država od svake uplate igrača/građanina sebi uzme 5%. Dakle, ta zakonska odredba jasno dokazuje da Osmanović nije rekao istinu kada je rekao da “država ne uzima od građana nego od kladionica”. Tako da ako igrač/građanin ostvari uplatu od 20 KM, država mu uzima 5% (1 KM) i preusmjerava u budžet, a njegov ulog na okladu je onda 19 KM. Tu naknadu na klađenje Osmanović i SDA sada žele povećati na 10% te igraču od 20 KM uplate uzimati 2 KM, tvrde priređivači igara na sreću.

Osmanović ne zna razliku između uplata i prihoda?

Ismet Osmanović je, tvrde priređivači, još veće neznanje pokazao kada je sve uplate igrača predstavio kao prihod kladionica.

– Ne treba biti veliki ekonomist kako bi se uvidjela pogreška. Naime, kladionice imaju i uplate i isplate. Npr., kladionice su prema podacima Porezne uprave FBiH u 2017. godini zaprimile oko 1,5 milijardi KM uplata i isplatile oko 1,3 milijarde KM dobitaka, što znači da je njihov prihod oko 200 milijuna KM (uplate minus isplate). U zemljama Europske unije to se zove GGR (Gross Gaming Revenue) te je u svim uređenim zemljama EU oporezovan upravo GGR, dakle prihod kladionica, tj. razlika između uplata i isplata, a nisu oporezovane ni uplate ni dobitci igrača, poručili su priređivači igara na sreću, objasnivši što je uplata, naknada, ulog, itd.

Uplata je iznos kojeg igrač, kada odabere svoju okladu, preda na blagajni uplatnog mjesta kladionice. Od te uplate, država odmah uzima 5% prema sadašnjem Zakonu o igrama na sreću i to je naknada za klađenje. Ulog je ono što igrač stvarno ulaže na svoju okladu, nakon što država od uplate oduzme naknadu 5%. Tako ako igrač uplaćuje 20 KM, država mu odmah uzima 1 KM naknade, a igrač na okladu ulaže 19 KM. Nadalje, kada igrač točno prognozira oklade, on ostvaruje dobitak. Dobitak je, dakle, umnožak uloga igrača i koeficijenata prognoziranih oklada. Ako je taj dobitak kojeg je igrač ostvario veći od 100 KM, on podliježe porezu na dobitak od 10% prema aktualnom Zakonu o porezu na dohodak.  Kada država od dobitka sebi uzme 10% poreza, igraču se vrši isplata i to je novac koji pripada igraču, objasnili su priređivači.

Država oporezuje igrače dva puta

Kladionice su istaknule kako su porezna opterećenja u Federaciji BiH već sada višestruko nepovoljnija po igrače i priređivače nego u većini uređenih zemalja Europske unije te da se ne radi ništa po pitanju usklađivanja zakonske regulative s pozitivnim propisima Europske unije. Kladionice se zalažu za model kao u većini zemalja EU, gdje se ne oporezuju igrači nego prihod kladionica. Smatraju da bi tako bili konkurentniji i mogli bi privući igrače izvan FBiH.

– Država prema aktualnim zakonskim rješenjima igrače kladionice oporezuje dva puta – svaki put kada uplate listić država uzme 5% od uplate, a svaki put kada igrač ostvari dobitak veći od 100 KM, država uzme 10% od dobitka.  Iako su i ova porezna opterećenja već sada velika i ne primjenjuju se u većini zemalja Europske unije, iz SDA ne da ih ne žele ukinuti i donijeti bolja, nego ih čak žele povećati, i to na način da naknadu na klađenje povećaju s 5% na 10%, a uz porez od 10% na dobitke preko 100 KM uvedu i porez od 10% i na dobitke ispod 100 KM, što bi dovelo do potpunog uništenja legalnih domaćih kladionica te preseljenja domaćih igrača na domaće crno tržište i strane kladionice, zaključili su priređivači, piše Patria.

Žestoka reakcija na istupe Šemsudina Mehmedovića!
Lažima i obmanama želite uništiti domaće kladionice
Privatni priređivači igara na sreću žestoko su reagirali i na javni istup Šemsudina Mehmedovića (SDA), koji je, govoreći o Zakonu o igrama na sreću, kazao “zna se da kladioničarski lobi financira HDZ”. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:
“Poštovani gospodine Šemsudine Mehmedoviću, u Vašem posljednjem javnom istupu iznijeli ste gomilu laži i netočnih informacija kojima ste potvrdili opredijeljenost Vaše stranke (SDA) na uništenje legalnih domaćih priređivača igara na sreću, na što ne možemo ostati bez odgovora.
Koristiti termin “kladioničarski lobi” za legalne firme koje upošljavaju preko 5.000 Vaših sugrađana i sugrađanki krajnje je degutantno čak i iz redova Vaše stranke, odakle su naše radnike i radnice ne tako davno uspoređivali s narkomanima i prostitutkama (Fadil Novalić, 16.09.2016.). Stoga Vas podsjećamo, taj isti “kladioničarski lobi” je u prvih šest mjeseci ove godine u proračun Federacije BiH, gradova i općina uplatio 52 milijuna KM poreza, naknada, doprinosa te ostalih direktnih poreza, taksi i slično, dok istovremeno Vaše državne firme državi duguju preko milijardu i po KM poreza.
Podsjećamo Vas, a i javnost, da je ovu priču oko navodnog “uvođenja u red kladionica i njihovog dodatnog oporezivanja” započeo prije više od dvije godine Vaš generalni sekretar Amir Zukić, kojem se danas, zajedno sa Asimom Sarajlićem i drugima, sudi za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim poduzećima. Kako je Dnevni Avaz objavio 11.01.2011. godine, Vaš Asim Sarajlić je u prosincu 2010. prisustvovao otvorenju kasina “El Casino” kojeg su zajedno otvorili austrijski Novomatic i Lutrija BiH. Treba li nas, stoga, čuditi što svi prijedlozi zakonskih rješenja koji zadnjih godina dolaze iz SDA podrazumijevanju da se kod domaćih kladionica oporezuju i uplate i dobitci, a kod automata kakvih je preko 1.500 Novomatic postavio u Lutriju BiH ne oporezuju ni uplate ni dobitci?
Vaša tvrdnja da “kladioničarski lobi” financira politiku HDZ-a isprazna je politička demagogija pomoću koje pokušavate prikupiti jeftine političke poene pred nadolazeće izbore na kojima Vaša stranka opasno “visi”. Privatne kladionice ne financiraju nijednu stranku. Privatne kladionice nisu Lutrija BiH, koja je glavni financijer politike SDA i kojoj je zbog veze sa SDA dopušteno da, protivno Zakonu o fiskalnim sustavima, nema fiskalnu kasu niti u jednoj svojoj poslovnici, dok privatne kladionice moraju imati i imaju u svakoj.
Za ostvarenje svojih podlih ciljeva spremni ste iskoristiti sve, pa čak i one koji su branili BiH. Demobiliziranim ste borcima obećali novac od dodatnog oporezivanja kladionica, iako znate da kladionice ne bi preživjele namete koje im želite uvesti. Tako biste za osobni profit, osim legalnih domaćih firmi i 5.000 radnih mjesta, žrtvovali i demobilizirane borce koji bi ostali bez primanja, a Federaciju BiH biste doveli na rub kolapsa ostavivši je bez 200 milijuna KM godišnje.
Na kraju, javno Vas prozivamo, odgovorite narodu, zašto Vaša zakonska rješenja za oporezivanje igara na sreću predviđaju 10% poreza na uplate i 10% poreza na dobitke u domaćim kladionicama, a 0% poreza na uplate i 0% poreza na dobitke na Novomaticovim aparatima u FBiH? Je li politika SDA uvođenje reda ili uništavanje domaćih kladionica radi pogodovanja Novomaticu, s kojim ste odavno započeli “ljubavnu vezu”?
Privatni priređivači igara na sreću u Federaciji BiH

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *