‘NE GLEDAJTE U BLJESAK’ Imat ćete 14 minuta da se sklonite

Vlasti u Guamu objavile su izvanredne smjernice za stanovnike kako da se pripreme za potencijalni nuklearni napad nakon prijetnje Sjeverne Koreje.

Iako guverner Guama kaže da ne misli da će na otok sletjeti nuklearna bomba, vlada je objavila brošuru naziva “Pripreme za neposrednu prijetnju projektilima”. Stanovnicima se preporučuje da u slučaju napada ne gledaju u bljesak nuklearne eksplozije i da potraže zaklon u objektima od betona jer kroz njega prolazi manje radijacije, a najsigurnija su skloništa pod zemljom.

U skloništima trebaju ostati najmanje 24 sata od objave nuklearnog napada.

Procjena je da će 163.000 stanovnika Guama, otoka u Tihom oceanu na kojem je velika baza američke vojske, imati točno 14 minuta od trenutka lansiranja projektila iz Sjeverne Koreje do udara.

Otočani upozorenje dočekali opušteno

U upozorenju su navedena i uputstva za uklanjanje radijacije. “Skinite odjeću da zaustavite širenje radiokativnog materijala. Ako je moguće, istuširajte se s puno vode i sapuna kako biste uklonili radioaktivnu kontaminaciju”, piše u brošuri.

Stanovnici Guama upozorenje su dočekali dosta opušteno, javlja Reuters. Misao vodilja im je da su u slučaju nuklearnog napada ionako prepušteni sudbini.

“Priprema za napad? Evo, baš je obavljam”, rekao je Reutersovom reporteru Mike Benavente, 37-godišnji monter klima-uređaja, i pokazao na odreske i kobasice koje je upravo pekao na roštilju za svoju obitelj na zabavi na plaži. “Ako na nas lansiraju takav projektil svi ćemo umrijeti. Pa kako da se zaštitiš od nečeg takvog?!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!