NATO i EU miljama daleko, možemo li u WTO?

Na jedan smo korak. Preostalo je da pregovaramo sa Rusijom i ona je posljednja u ovim bilateralnim pregovorima. Sada sam još više uvjeren kako ćemo do kraja godine postati punopravna članica, poručio je Mirko Šarović

SARAJEVO – Iako nemamo suglasnost cijele države za članstvo u NATO, od Europske unije smo nažalost trenutno miljama daleko ali uskoro bi mogli postati dio jedne velike i značajne svjetske organizacije – Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Naime, BiH je postigla dogovor sa Brazilom o pristupanju ovog organizaciji samo nekoliko  dana nakon što je isti dogovor postignut i s Ukrajinom, te su preostali još samo završni pregovori sa Rusijom.

– Na jedan smo korak. Preostalo je da pregovaramo sa Rusijom i ona je posljednja u ovim bilateralnim pregovorima. Sada sam još više uvjeren kako ćemo do kraja godine postati punopravna članica, poručio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nove šanse

Nadalje, smatra kako je s Rusijom završeno pola posla s obzirom da je postignuta suglasnost po pitanju odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, odnosno mogućnosti da ruske kompanije mogu da prodaju i da, po ugledu na druge zemlje, gorivo sa većim kvalitetom bude označeno na benzinskim postajama. Tu su i pregovori o pristupu tržištu Ruske Federacije, dok je njihov interes poljoprivredni proizvodi i lakši pristup na tržište BiH.

– Usvajanjem Mape puta za prijem BiH u WTO, članice ove organizacije potvrdile su svoju opredijeljenost da BiH bude primljena u ovu organizaciju do ljeta 2018., kaže Šarović. I on jasno tvrdi kako ćemo od članstva u WTO biti ogromne koristi za našu zemlju jer ćemo dobiti pristup novim tržištima. Upravo nova tržišta i pojačani izvoz, uz neophodne investicije u samoj zemlji, glavni su preduvjet za ekonomski oporavak zemlje.

Kako je ovo jedan od top prioriteta bh. vanjske politike svjedoči i dokument Predsjedništva BiH od 2003. Naime, naša zemlja nema zakon o vanjskim poslovima, pa je jedini dokument koji pokriva ovo područje.

– Sudjelovanje BiH u multilateralnim aktivnostima, posebno u sklopu sistema Ujedinjenih nacija, Vijeća Europe, Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, Organizacije Islamske konferencije, i dr. Promocija BiH kao partnera u međunarodnim ekonomskim odnosima i aktivnosti koje će omogućiti prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju i druge međunarodne organizacije i asocijacije, stoji u dokumentu. Nažalost, članica WTO nismo postali niti 15 godina nakon, ostaje vidjeti hoće li se i to skoro promijeniti.

Izvoz u EU

Upravo je izvoz, konkretno na tržišta EU, bila glavna tema okruglog stola bh. prehrambenog sektora koji su razmijenili svoja iskustva i planove za budućnost. Poslane su vrlo jasne poruke – kvaliteta proizvoda i ispunjavanje zahtjeva tržišta glavni su preduvjeti za uspješan nastup na tržištu EU.  Amer Bukvić, direktor BBI banke, rekao je kako oni od 2007. Pokušavaju biti podrška poljoprivrednicima nudeći jeftinije izvore financiranja, snižava cijene financiranja na tržištu, pronalazi nova izvozna tržišta i dovodi investitore u taj sektor.

– Kako bi iskoristili potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji neophodno je zaokruživanje kompletnog procesa, od financiranja organizacije rada do plasmana poljoprivrednih proizvoda iz BiH i drugih manjih zemalja na tržišta razvijenih ekonomskih centara, istaknuo je Bukvić.

Amir Bekić, direktor Adriatic Group iz Beča koja uvozi hranu iz zemalja bivše Jugoslavije u EU, istakao je da se nada da će današnji skup rezultirati povećanjem konkurentnosti bh. prehrambenih proizvoda na EU tržištu.

Naveo je da je samo mali broj bh. proizvoda našao mjesto na europskom tržištu i da je potrebno bolje iskoristiti potencijale primarne poljoprivredne proizvodnje kao i prerađivačke industrije. Svemu dodajmo kako su jučerašnji okrugli stol “Kako povećati konkurentnost bh. prehrambenih proizvoda na tržištu EU”  organizirali BBI VIP Business Club, Adriatic Group, AS Group i Bingo.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *