Nastavak 14. Kongresa SSSBiH nije održan zbog nedostatka kvoruma

Iako najavljen, nastavak 14. kongresa Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, koji je prekinut 22. veljače, a na kojem se trebalo izabrati novo rukovodstvo Saveza, nije održan zbog nedostatka kvoruma. Nastavku kongresa je, naime, prisustvovao 71 delegat, dok je za kvorum bilo potrebno njih 82. Danas su se pojavili predstavnici i članovi 17 granskih sindikata te Redžo Kurić, jedan od kandidata za novog predsjednika SSS BiH, koji je prošli put dobio potporu, no, također zbog nedostatka kvoruma, nije imenovan a nakon što su delegati predvođeni aktualnim predsjednikom Ismetom Bajramovićem napustili zasjedanje. Selvedin Šatorović, koji je također bio kandidat za tu poziciju, nije se pojavio, kao ni Bajramović, kojem je mandat istekao u veljači.

Danas su iznesene teške optužbe ali i iskazano veliko razočarenje ponašanjem prema radnicima iz svih oblasti koji su iz raznih dijelova FBiH došli da bi, nakon višemjesečnog zastoja tijekom kojeg nije zasjedalo ni Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH niti je SSS BiH sudjelovao u kreiranju i donošenju zakona bitnih za radnike, krenuli dalje u borbi za radnička prava.

Delegate i novinare su dočekali zaštitari koji su osiguravali zgradu, a samo na katu na kojem se nalazi Bajramovićev ured bila su četiri zaštitara. Novinarima tamo nije bio dozvoljen pristup. “Kompletna zgrada je fizički osigurana. Zašto? Tko ih je angažirao? Je li protiv nas radnika koji plaćaju članarinu? Žalosno“, istaknuo je predsjednik Sindikata radnika rudnika Snin Husić. Predsjedavajući Radnog predsjedništva Kongresa Samir Kurtović ustvrdio je da je Bajramović pravio velike opstrukcije da ostali delegati ne dođu, a što je uspio uz pritisak politike. “Pozvali smo granske sindikate da donesu odgovarajuće odluke za djelovanje u Savezu. Bajramoviću je istekao mandat i on nezakonito sjedi u SSS BiH i potpisuje dokumente. Podnijet ćemo kaznenu prijavu za zlouporabu službenog položaja“, najavio je Kurtović. Predloženo je da se granski sindikati očituju o prijedlogu da 20. rujna bude održan osnivački kongres na kojem će se ili formirati novi savez ili riješiti pitanje postojećeg. Ukazano je da u jučerašnjem nastavku kongresa nije prisustvovala ni pravna služba SSS BiH, a za koje je Kurtović ustvrdio da joj je Bajramović zabranio dolazak. Ponovljeno je da ih Bajramović nema ovlast zastupati jer nije upisan u registar Ministarstva pravde BiH te najavljeno da će se istražiti kako je došlo do toga jer se dovodi u pitanje sve dokumente koje je potpisao, pa i kolektivne ugovore. Prisutni su zapitali i čiji je to sindkat i kako nekome može biti važnija fotelja od radnika koji su ga i izbralli da ih predstavlja i bori se za njihova prava.

Kako dozaje portal Vijesti.ba, aktualni predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović do dan uoči održavanja nastavka Kongresa prijetio je tužbama ocijenivši nastavak Kongresa nezakonitim.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *