Našoj novinarki Sanji Bjelica Šagovnović nagrada ”Mimar mira” za 2017.

Novinarka i izvršna urednica u Dnevnom listu Sanja Bjelica Šagovnović dobitnica je ovogodišnje nagrade ”Mimar mira” koju dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju.

Bjelica Šagovnović  priznanje je dobila za doprinos u izgradnji mira, suživota i međunacionalnog povjerenja.

Ona je tom prilikom kazala da se u Mostar vratila prije petnaest godina, jer  je vjerovala da će opet biti istinski multietnički grad, te najljepši i najotvoreniji grad u BiH i šire, kakav je uvijek bio.

”Tako sam se i kroz svoj novinarski posao uvijek nastojala boriti za pomirenje i suživot, protiv podjela i za to da Mostar bude grad po mjeri svih i komotan za svakoga. Da bude dobro i poželjno mjesto za život. Rušenje fizičkih, ali i psihičkih barijera ide sporo i teško, ali ja vjerujem u moj Mostar  i vjerujem u dobri duh ovog grada. Stoga je i ovo priznanje dodatni poticaj da se vrijedi boriti za prave vrijednosti”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ceremonija dodjela nagrada istaknutim pojedincima održana je na terasi restorana ”Labirint” pored Starog mosta.

U obrazloženju nagrade navodi se i to da naša kolegica Sanja Bjelica Šagovnović  ‘u kontinuitetu baveći se profesionalnim novinarskim poslom afirmiše borbu za zajednički život  u Mostaru…sa posebnom predanošću i senzibilitetom Sanja se zalaže za Mostar kakav je nekad bio’.

Ovogodišnja međunarodna nagrada Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, „Mostar Peace Connection 2017“, dodijeljena je Stjepanu Mesiću, bivšem predsjedniku Republike Hrvatske za njegov dugogodišnji, lični angažman na uspostavljanju i izgradnji mira i međunarodne suradnje sa ciljem prevazilaženja kriza u regiji jugoiostočne Europe.

Nagrada je, između ostalog, uručena mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću,  banjalučkom biskupu Franji Komarici te igumanu manastira Žitomislić Danilu Pavloviću.

Osim Sanje Bjelica Šagovnović i već spomenutih dobitnici ovogodišnjeg priznanja “Mimar mira” su i sljedeći laureati: Dragan Marijanović, Emir Hadžihafizbegović, Elvedin Nezirović, Ferdinand Zovko, Meliha Kulukčija, Hadžija Hadžibajramović, Amra Dugalić, Sanja Vlaisavljević, Mahira Tanović, Miro Petrović, Dušan Bajević, Sergej Barbarez i  Zlatko Serdarević.

“Mimare“ su dobili i diplomate, Nedžad Rajković i Nedžad Hadžimusić te advokat Džemil Sabrihafizović, koji su zajedno sa Oručevićem, u teškim pregovorima, doveli evropsku administraciju u Mostar i osigurale budžete za brzu izgradnju porušenog  grada.

Nagrađena je i ekipa legendarne predstave “Ajmo na fuka“,  Saša Oručevića, Robert Pehar i Dragan Komadina koji su kroz ovu izvedbu na sarkastičan i humorističan način oslikali aktualnu situaciju u Mostaru,  oduševljavajući publiku u niz navrata.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *