Nasljednik kardinala Puljića bi mogao doživjeti prestrašnu sudbinu biskupa Komarice

Crne prognoze o nepovratnom iseljavanju još oko 200 tisuća Hrvata moraju alarmirati zvono s crkvenih tornjeva protiv politike kriminala, korupcije, nepotizma, politčke i osobne nesigurnosti i neizvjesnosti. Lideru, koji živi u luksuznoj vili dok mladež ”bauštela” po bijelom svijetu, crkveni velikodostojnici ne bi trebali pljeskati, nego ga ”ispovijediti” za grijehe, ali i proglasiti jednim od najvećih krivaca za strašnu agoniju hrvatskoga naroda. HDZ BiH je 28 godina, s kratkim iznimkama, zajedno sa SDA i nekom od srpskih partnerskih stranaka stalno u vlasti!

Ušminkana i odnarođena svita HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem bila je jučer uz oltar župne crkve svetoga Ante u Busovači gdje se tradicionalno slavio patron i zaštitinik tog malog srednjobosanskog gradića.

Izborna je godina i takve prigode, naročito po Bosni, ne propuštaju iz stožerne stranke da se uslikaju s crkvenim velikodostojnicima i odašilju slike idile i tradicionalne empatije između HDZ-a BiH i katoličke crkve. Na misi u Busovači i dljem BiH gdje su svetišta svetoga Ante poput Žepča, sarajevskoga Bistrika, pa i Ljubuškog, ove godine je bilo drastično manje katolika Hrvata nego ranije. Posebno je bilo zapanjujuće da je premalo bilo vesele mladosti, momaka i djevojaka, mladih bračnih parova i njihove razdragane dječice.

Oni su svetoga Antu Padovanskoga možda u mislima i srcima slavili negdje u bijelom svijetu gdje su ih ”protjerali” upravo ovi iz prvih redova u njihovim matičnim župama i prisilili da u gorkoj tuđini zarađuju kruh.

Masovno iseljavanje

Ti ”mračni tipovi” ogrnuti u skupocijena odijela i goropadno ušminkani tamnim sunčanim naočalama, svoju su djecu i bližu rodbinu udomili u profitabilnim javnim kompanijama ili državnome aparatu. Predsjednik HDZ BiH Dragana Čović u ponedjeljak je na mostarskome sveučilištu pred lojalnim mozgovima i probranom publikom na prigodnoj tribini o demografskom nestanku Hrvata, ustvrdio kako je u veoma kratkom razdoblju iz BiH otišlo više do 100 tisuća Hrvata. Oni su, kako Čović bezočno reče, žrtve smišljene strategije ”nekoga drugoga, koji perfidno godinama radi na iseljevanju Hrvata iz svoje države, kako bi onda u njoj dominirao”.

Stožernik je još jednom potvrdio svu svoju okrutnost i bezosjećajnost, demonstrirao da ”obraza nema”, a poglaviti da nema rješenja. Njegov HDZ BiH je 28 godina, s kratkim iznimkama, zajedno sa SDA i nekom od srpskih partnerskih stranaka stalno u vlasti. Pa, prema tome bilo bi poželjno pokazati barem malo dostojanstva i ljudskosti i priznati makar i dio odgovornosti za agoniju koju proživljava hrvatski narod a kojeg on, eto, ”legitimno” punih 20 godina vodi i predstavlja. Može se u nedogled raspodijeljivati i amortizrati krivica za egzodus, na globalna ekonomska kretanja, na otvaranje Europe za hrvatske radnike, priče kako odlaze i drugi, mlatarati raznim teorijama zavjere, ali neoboriva je činjenica kako je, barem kad se Hrvata tiče, HDZ BiH najodgovorniji što su nam sela i gradovi jezivo opustošeni.

Nema bošnjačkih stranaka u Središnjoj Bosni, Livnu, Tomislavgradu, Žepču, Usori, Orašju, Odžaku pa ako hoćete i u Mostaru. U tim sredinama vlada pamet te stranke uobličena u jednostranačje i jednoumlje, a crkve i škole su poluprazne. Ljudi ne mogu više strepiti nad budućnošću, ne mogu trpjeti poniženja, pljačku, nepotizam i uvlačenje u stalne sukobe s izmišljenim neprijateljima. U brlogu kojeg već desetljećima svjesno projiciraju HDZ BiH, SDA i SNSD ili SDS jedino se snalazi nemoralni lideri, kleptomani i raznorazne ulizice. Otužno je da katolička crkva u BiH tolerira sve grijehe stožernika iz najjače hrvatske stranke pa, tako primjerice vojni biskup na tom skupu u Mostaru nekritički upire prstom isključivo u europske zemlje koje ”usisavaju” radnu snagu iz BiH jer im treba biološke mase. To jeste globalni trend, ali mnogo toga se moglo i moralo učiniti i u samoj BiH da se zadrže Hrvati i svi drugi u svojim mjestima. Uređenje pravne i demokratske zemlje, privlačenje stranih investicija, odlučno iskorijenjivanje korupcije i nepotizma, strateški dugoročni dogovori s drugim nacionalnim liderima, to su temeljni postulati koje su vlastodršci svih nacija i vjera morali ponuditi i omogućiti stanovnicima ove male i bogate države.

 Crkva šuti

Zastrašujuće zvuče crne prognoze da će se stampedo odlaska Hrvata nastaviti i da će u relativno kratkom razdoblju otći čak još oko 200 tisuća Hrvata. Predsjednik HDZ-a BiH Čović je u Mostaru zatražio pomoć struke. Ona može ponuditi samo golu statistiku, a rješenja mora staviti na stol upravo on, Dragan Čović, pa onda i Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i svi silni dužnosnici jako dobro plaćeni za to.

Zabrinuti za sumornu sudbinu svoga naroda u svojoj zemlji pojedini političari i intelektulaci strahuju da bi za nekoliko godina Vrhbosanska nadbiskupija mogla biti opustošena kao da ju je pogodio cunami. Neće to sigurno doživjeti sadašnji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, ali ako se nešto radikalno ne poduzme i ne ozdravi ova država, njegav nasljednik na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bi mogao doživjeti prestrašnu sudbinu banjalučkoga biskuap Franje Komarice, koji ima biskupiju, ali vrlo malo i sve manje katolika. Nije li vrijeme da i ostali poglavari Katoličke crkve u BiH, poput odvažnoga biskupa Komarice, ustanu protiv pogubne politike HDZ-a BiH i jednoglasno se odreknu toga često zloupotrebljavanoga ”prirodnoga” saveza.

Žmirenje nad vlastitom demografskom kataklizmom zbog sitnoga komoditeta, pred navodim zavjerama o majorizacijama i, navodnim, nedostatkom alternative, samo je odlaganje suočavanja s nesagledivim posljedicama po Hrvate i katolike u BiH. Samoproglašenom hrvatskom vođi, koji živi u luksuznoj vili, dok mladež kruha traži po bijelom svijetu, crkveni velikodostojnici ne bi trebalo pljeskati, već ga, po vjeri, ispovijediti za grijehe, ali i pozvati i prozvati zbog neupitne odgvornosti za sve što se tako gadno događa i hrvatskome narodu.

Jednako tako i sami Hrvati moraju progedati pa zaustaviti ovu pogubnu politiku daljnjeg iseljavanja jer, kako poručiše iz HSP-a, ukoliko Čović pobjedi Hrvata će biti 200.000 manje za sljedeće četiri godine njegovoga vladanja i tada će postati nacionalna manjina. HDZ BiH je podijelio Hrvate na podobne, one koji imaju partijsku knjižicu i koji imaju sve blagodati od vrtića i osnovne škole, do srednje i fakulteta te zaposlenja u Elektroprivredu HZ H-B, Hrvatske telekomunikacije Mostar, Aluminij Mostar, itd., dok oni drugi ne mogu raditi osim na trafikama i piljarama. Brine, ali realno, ne čudi šutnja akademskog kruga i profesora iz Čovićeve akademske ”ergele”, jer svi se nadaju da će preko stranke zaposliti nevjeste ili sinove u javne institucije, svjesni da HDZ BiH ima vlast od mjesne zajednice do države.

Iskreno, mnogi se ne mogu načuditi što neki crkveni velikodostojnici koji sjede u prvim redovima i aplaudiraju na odlazak mladih obitelji iz Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine u zapadnoeuropske zemlje. Za takve je izborna kampanja poput ”medenoga mjeseca” a za budućnost ih nimalo nije briga niti strah. Dok u crkvi šute, i dok je satjeran u ćošak zdravi ”glas razuma” teško ćemo izaći iz ove golgote.

Piše: I. Marić

dogadjaji@dnevni-list.ba

 

5 thoughts on “Nasljednik kardinala Puljića bi mogao doživjeti prestrašnu sudbinu biskupa Komarice

 • lipanj 14, 2018 at 7:12 pm
  Permalink

  Zašto Crkva šuti? Zašto IVZ BiH šuti? Imaju li svoje interese ili su pak nemoćni da vjernicima objasne svjetovne lopove i kriminalce u BiH! A građani neka razmisle do Oktobra i neka se tada pokažu ako to vjerske zajednice nisu u stanju da pomognu. Građani – pomognite sami sebi. Građani iz sva tri tora.

  Reply
 • lipanj 14, 2018 at 11:31 pm
  Permalink

  Jugoslavija je bila velika ugledna suverena clanica UN pa su je zapad i domaci separatisti rasturili silom protivpravno a sada oni koji su ucestvovali u krvavom rasturanju kukaju…💀

  Reply
 • lipanj 15, 2018 at 1:42 am
  Permalink

  Vazno je da je Komarica “Za dom spreman💀!!
  1200 katolickih hrvatskih svestenika je ucestvovalo u GENOCIDU u ww2.!!

  Reply
 • lipanj 15, 2018 at 1:31 pm
  Permalink

  Jesu li “Za dom spremni💀
  Preko 1200 hrvatskih katolickih svestenika i opatica je ucestvovalo u Genocidu u NDH a neki su upravljali logorima.

  Reply
 • lipanj 15, 2018 at 3:04 pm
  Permalink

  Preko 1200 hrvatskih katolickih svestenika i opatica je ucestvovalo u Genocidu u NDH,
  neki su bili i upravnici konc-logora menju kojima i za djecu.
  Milion SRBA Jevreja Roma antifasista je svirepo pobijeno u NDH.
  Nikada hrvati ( katolici i muslimani) nisu kaznjeni za zlocine vec i danas slave i klicu
  “Za dom spremni”

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *