Najmanje 57 mrtvih u požaru u Portugalu, ljudi su gorjeli u svojim automobilima

LISABON – U velikom šumskom požaru u Portugalu život je izgubilo najmanje 57 osoba od kojih su neke bile u vozilima na cesti bježeći pred vatrenom stihijom, prenose svjetski mediji.

Požar je izbio u području Pedrogao Grandea, 50 kilometara jugoistočno od Coimbre, u središnjem dijelu zemlje. Ozlijeđeno je 59 osoba među kojima su i vatrogasci.

Broj od 19 poginulih u subotu postupno je rastao i dosegao 57, pojasnio je Jorge Gomes, državni tajnik za unutarnje poslove. Po njegovim riječima, od 57 poginulih njih 30 je pronađeno u automobilima, a ostalih 17 u blizini svojih vozila na cesti koja vodi prema autocesti IC8.

“Na žalost čini se da se radi o jednoj od najvećih tragedija koje smo vidjeli zadnjih godina, kad se radi o šumskim požarima”, rekao je premijer Antonio Costa, prenosi Hina BBC. Dodao je kako bi broj umrlih mogao porasti.

Područje izbijanja požara u proteklo je vrijeme pogodio niz toplinskih valova popraćenih grmljavinama bez padalina. U suzbijanju požaru sudjeluje nekoliko stotina vatrogasaca. Policija je zbog sigurnosti zatvorila niz lokalnih cesta.

Najgori šumski požar zadnjih nekoliko desetljeća

Portugalski mediji prenose da vatrogasci ne uspijevaju staviti požar pod kontrolu unatoč tome što je na gašenju angažirano njih više od 600. Među 59 ozlijeđenih je i osmogodišnja djevojčica koja je pronađena s opeklinama dok je lutala u blizini požara.

Šest je vatrogasaca teško ozlijeđeno, a dvojica se vode kao nestali.

Tijekom noći izbilo je oko 60 šumskih požara širom zemlje i u njihovu gašenju sudjeluje 1700 vatrogasaca.

Gomes je kazao kako se vatra širi velikom brzinom. Španjolska je poslala dva kanadera.

Još nije poznato što je izazvalo požare no premijer Costa kaže kako je moguće da su ih izazvale munje. Portugal je pogođen toplinskim valom s temperaturama većim od 40 stupnjeva Celzija.

“Radi se o regiji u kojoj požari izbijaju jer je šumovita, no ne možemo se sjetiti tragedija ovakvih razmjera, kazao je gradonačelnik Pedrogao Grandea Valdemas Alves

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!