NAJGORI U EUROPI: BiH je konkurentna, ali s Alžirom, Kenijom, Egiptom…

Ukoliko gledamo pojedinačne kategorije  prema nekima smo skoro bukvalno dodirnuli ne više europsko, nego svjetsko dno. Tako se primjerice prema “kapacitetu za inovacije” nalazimo na “respektabilnom” 114. mjestu u svijetu, “tržištu rada” na 112. mjestu, “institucijama” (u koje se kunu naši političari) na 111. mjestu

SARAJEVO – Okončanjem općih izbora u Bosni i Hercegovini već danima iz zemlje stižu samo “lijepe vijesti” – politička kriza, gorivo ponovno poskupilo, samo u Njemačku, Sloveniju i Hrvatsku nam je 2017. godine otišlo između 65 i 70 tisuća ljudi a posljednja je da smo u “Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019.” Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) najgora država u Europi.

Užas koji se od milja zove državom dakle nastavlja ići nezaustavljivom brzinom, ali u krivom smjeru, a bez obzira na to naše političke elite ne da ništa ne pokušavaju učiniti kako bi to zaustavile, nego stišću gas da što prije dođemo do ambisa. Nažalost po sve one koji svoj život planiraju u ovoj zemlji, a nisu “budžetlije”, ambis je bliže no ikada.

Dno dna

U samom izvješću obuhvaćeno je 140 zemalja svijeta, a BiH je zauzela 91. poziciju. Tako su nešto iznad nas Bocvana, Tunis i Iran, a nešto ispod nas Alžir, Kenija i Egipat. Ukoliko pak stvari gledamo regionalno, najbolje je plasirana Slovenija, koja se nalazi na 35. mjestu na kojem je bila i prošle godine. Iza nje ide Srbija na 65. mjestu, Hrvatska na 68. poziciji, Crna Gora na 71., Makedonija na 84., dok su Bugarska i Rumunjska plasirane na 51. i 52. mjestu. Metodologija se temelji na 12 stupova konkurentnosti: institucijama, infrastrukturi, primjeni ICT-a, makroekonomskoj stabilnosti, zdravlju, obrazovanju i vještinama, tržištu proizvoda, tržištu rada, financijskom sustavu, veličini tržišta, poslovnoj dinamici i kapacitetu za inovacije. Pritom su ti stupovi razvrstani u četiri skupine, a odnose se na poslovno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacijski ekosistem. Ukoliko gledamo te parametre, svi su za plakati, a prema nekima smo skoro bukvalno dodirnuli ne više europsko, nego svjetsko dno. Tako se primjerice prema “kapacitetu za inovacije” nalazimo na “respektabilnom” 114. mjestu u svijetu, “tržištu rada” na 112. mjestu, “institucijama” (u koje se kunu naši političari) na 111. mjestu. Ispod 100. mjesta smo i po  “tržištu proizvoda” i “poslovnoj dinamici” (u oba odjeljka zauzimamo 106. poziciju). Uvjerljivo najbolje stojimo kada se gleda “zdravlje” na 52. mjestu, slijedi “makroekonomska stabilnost” 73. mjesto.

 “Država u lijesu”

Prema izvješću WEF, najkonkurentnija zemlja na svijetu je SAD, slijede Singapur, Njemačka, Švicarska, Japan, Holandija, Hong Kong, Velika Britanija, Švedska te Danska.

I sada kada uzmete u obzir i sve druge najrelevantnije pokazatelje najboljih svjetskih institucija (oko korupcije, kriminala, birokracije, lakoće poslovanja…) po kojima smo na istom mjestu kao i po konkurentnosti, uistinu je nevjerojatno da se netko čudom čudi zbog čega nemamo investicija i zbog čega nam iz zemlje bježi sve što može hodati. O ugledu zemlje i njenih političara u svijetu već poodavno je smiješno i pričati, čemu svjedoče tekstovi u najjačim svjetskim medijima, ali i ono malo pozitivnoga što se događalo posljednjih godina je nestalo. Ova zemlja je već dulje razdoblje u lijesu, a naše elite samo iz mjeseca u mjesec zakucavaju nove čavle u taj lijes pa je samo pitanje tko će ju odnijet i položiti u grob. Jer da nije bilo financijskih injekcija iz međunarodnih institucija, i zaduženja na domaćem tržištu, zemlja bi davno bankrotirala s obzirom kako sve garniture vlasti do sada nisu ništa niti znale niti htjele raditi nego se samo “nakačiti na proračune”, “udarati” nove namete na građane i bjesomučno se zaduživati. I, naravno, uhljebljivati “partijske poslušnike”, prijatelje i rodbinu te na taj način skupljati glasove za neke iduće izbore.

Piše: Dragan Bradvicadragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *