Najbolji svjetski skakači stigli u Mostar, uveden još jedan vlak (VIDEO)

Platforma na Starom mostu napravljena za Red Bull skokove od kuda će već danas najbolji skakači svijeta akrobatskim skokovima zaroniti u ledenu Neretvu u sklopu prvih pripremnih treninga.

Dino Čolaković, jedan od organizatora kaže da je u Mostar stiglo 14 najboljih skakača i skakačica svijeta, a danas će koji će danas održati pripremne treninge u razdoblju od 14 do 16 sati.

Na platformu Starog mosta koja, kako naglašava, Čolaković donosi poseban doživljaj, danas će stati i najbolji skakač svih vremena Greg Louganis, višestruki vlasnik olimpijskih zlatnih medalja koji je i novi sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Greg Louganis, je legenda olimpijskih skokova i ikona američkog sporta. Nazivaju ga “najvećim američkim skakačem” i “vjerovano najboljim skakačem svih vremena”.

Prvi je skakač u historiji koji je na velikom međunarodnom takmičenju ostvario savršen rezultat: desetke od svih sedam sudaca.

Jedini je muškarac koji je na dvije uzastopne Olimpijade osvojio zlatne medalje i na tri i na 10 metara (Los Angeles 1984 i Seul 1988).

Bio je najveći favorit za osvajanje najsjajnijih odličja i na Olimpijadi u Moskvi 1980, ali zbog američkog bojkota nije sudjelovao. Također je vlasnik pet zlatnih medalja sa Svjetskih prvenstava, šest s Panameričkih igara, te bezbrojnih drugih.

Njegova autobiografija Breaking the Surface (1996) bila je bestseler, te je provela pet tjedana na vrhu New York Timesove liste bestselera. Više puta se pojavljivao kao glumac na filmu, televiziji i u pozorištu. Aktivista je za ljudska prava.

Bio je mentor skakačkom timu SAD-a na olimpijadama u Londonu 2012 i Rio de Janeiru 2016.

Rasprodan vlak

Nakon što su rasprodane karte za posebnu vožnju talgo vozom na takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru u subotu 16. rujna, organizatori su u saradnji s Željeznicama FBiH odlučili ubaciti još jednu talgo kompoziciju.

Kako bi velikom broju zainteresiranih olakšali putovanje u Mostar na takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, organizatori su s Željeznicama FBiH dogovorili posebnu vožnju talgo vozom na relaciji Sarajevo-Mostar-Sarajevo u subotu 16. septembra, finalnog dana takmičenja. Pošto su karte rasprodane, uvodi se još jedna talgo kompozicija, koja će voziti u isto vrijeme i po istim cijenama.

Kompozicija iz Sarajeva polazi u 09:53 sati u subotu 16. 9., a u Mostar stiže u 11:52. Povratak iz Mostara je u 17:12 istog dana, a vlak u Sarajevo stiže u 19:17.

Cijena povratne karte iznosi 19,40 KM. Karta je besplatna za djecu do četiri godine (bez sjedećeg mjesta). Za djecu starosti 4 do 12 godina cijena karte je 13 KM, a u ponudi je i Family paket, karte za dvoje roditelja (ili dvije odrasle osobe) i dvoje djece 4 do 12 godina iznose ukupno 42,80 KM.

Zbog velikog interesa, preporučuje se pravovremena kupovina karata, koje su dostupne na blagajni Željezničke stanice u Sarajevu.

Stari most će biti zatvoren u terminu od 12:00 do 15:30. Preporučeni pravac kretanja kroz Mostar za gledaoce koji dolaze vozom je prelazak preko Titovog mosta na Musali (ili preko Lučkog mosta) i šetnja Bulevarom do Starog mosta, gdje se nalazi plato za gledatelje. Ulaz je besplatan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *