NAJAVLJENA ŽALBA: Hrustić nije bio uračunljiv, zločin je počinio u afektu

Alija Hrustić (49) iz Prijedora nije bio uračunljiv u vrijeme ubojstva i zbog toga nije mogao biti osuđen za teško ubojstvo, već za ubojstvo na mah i zbog toga ćemo se žaliti Vrhovnom sudu RS-a na presudu, rekao je za Srpskainfo Hrustićev odvjetnik Jevto Janković, koji se žali na brojne propuste u suđenju održanom u Okružnom sudu u Prijedoru.

Hrustić je osuđen na 35 godina zatvora zbog dvostrukog monstruoznog ubojstva. On je 27. svibnja prošle godine sa 54 uboda nožem i sjekirom ubio suprugu Azru i njenog ljubavnika Envera Halilagića.

Janković pojašnjava da Alija nije došao u kuću s namjerom da ubije Azru, već po svog maloljetnog sina koji je s njim trebao ići da radi.

– Kada je vidio automobil njenog ljubavnika iz svog vozila je uzeo sjekiru i nož i za samo 20 minuta ih je 54 puta ubo. Tu je ostavio i sjekiru i nož, te otišao kući gdje je pokušao da se ubije. U tom naumu ga je spriječio sin, nakon čega je Alija otišao u policiju. Zbog toga je jasno da se radi o ubojstvu na mah, ističe Janković.

Navodi da je Hrustić zločin počinio u stanju gnjeva, trenutnog afekta i razdraženosti najvećeg  intenziteta.

On tvrdi da je u ovom slučaju brojne propuste napravio tužitelj, koji “ništa nije uradio kako treba”, i da je on samo napisao optužnicu, a da je kompletnu istragu vodila policija. Za tužitelja kaže da nema sposobnosti ni znanja da obavlja ovaj posao. Kaže da je tužitelj u jednom trenutku na suđenju htio usmeno da izmjeni optužnicu, a kada je on zatražio da to pismeno uradi tužitelj je odustao od toga.

– Osim toga, i predsjednica sudskog vijeća se ponašala kao tužitelj zbog čega sam tražio da se izuzme iz ovog slučaja. Međutim, odbili su moj zahtjev. Zbog svih tih propusta uložit ću žalbu VSTS i protiv suca, kao i protiv tužitelja, ističe Janković. Prema njegovim riječima, jedan od većih propusta je i to što nisu prihvatili mišljenje sudskog vještaka kojeg su oni predložili.

– Vještaci tužiteljstva su za samo dva sata obavili psihijatrijsko vještačenje mog branjenika, a nije moguće to uraditi tako brzo. Predložio sam da se sasluša i treći vještak neuropsihijatar, ali je predsjednica vijeća to odbila. Iz svih izvedenih dokaza može se vidjeti da moj branjenik u vrijeme ovog zločina nije bio uračunljiv, ili mu je bila bitno smanjena uračunljivost, ističe Janković. Prema presudi, Hrustić je 27. svibnja prošle godine došao do kuće gdje je živjela njegova supruga, koja ga je napustila u ožujku te godine. Kada je ispred kuće vidio Halilagićev automobil iz svog vozila je uzeo sjekiru i nož. U sinovljevoj sobi je zatekao Halilagića i Azru nage u krevetu.

Zatim je krenuo da oboje naizmjenično udara sjekirom dok nije pukla drška. Potom je krvavi pir nastavio s nožem. Nanio im je po najmanje 15 smrtonosnih povreda. Nakon toga je otišao kući i popeo sa na tavan kuće gdje je htio da se objesi. U tome ga je spriječio maloljetni sin, nakon čega je Hrustić otišao u policijsku postaju i priznao što je uradio.

U završnoj riječi Alija Hrustić je rekao da mu je žao što se sve dogodilo i da se kaje, uz obrazloženje da „nije trebalo do ovoga doći“.

Rekao je da mu je, kada je ušao u sobu svog sina, pao mrak na oči i da nije znao što radi. Tvrdio je da je Enver Halilagić imao pištolj ispod jastuka i da je htio da ga povuče, u čemu ga je spriječlila Azra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *