Nacrt zakona o mirovinama prošao Zastupnički dom, hoće li danas i Dom naroda?

Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH dobio je potrebnu većinu zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a već danas bi se trebao naći pred izaslanicima u Domu naroda.

Ova oblast je sama po sebi izuzetno osjetljiva, raniji prijedlozi obarani su u parlamentarnoj proceduri pa bilo kakva prognoza što će se dogoditi na Domu naroda bila bi nezahvalna. Fadil Novalić, federalni premijer, kazao kako je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke. Također, smatra kako je sasvim korektan i za sve jednak.

Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, pojasnio je zastupnicima kako je prema najnovijem prijedlogu zakona utvrđena vrijednost općeg boda od 14 maraka te bi se svakog 15. travnja usklađivale mirovine sa potrošačkim cijenama i BDP-om. Nadalje, još jednom je ponovio kako bi se njime išlo na povećanje mirovina za deset posto umirovljenicima koji su u mirovinu otišli do kraja srpnja 1998. godine te pet posto onima umirovljeni do kraja 2007. Zajamčena mirovina iznosila bi 634 marke, a minimalna 326 maraka.

– Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih mirovina ako su pozitivni ekonomski pokazatelji, naglasio je Drljača.

Vlast i oporba

Kako se moglo i očekivati, sama rasprava na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma bila je itekako burna. Ismet Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, smatra kako se radi o zakonu koji stabilizira mirovinski fond istovremeno optuživši SDP kako im je jasna ta činjenica ali su ciljano protiv ovog zakona kako bi “rušili” Vladu FBiH. Uz to, mišljenja je kako nije bili niti jednog valjanog razloga zbog čega ovaj zakon nije stupio na snagu još prošle godine.

– Stupanjem na snagu novog zakona umirovljenici će biti u trezoru što je jamstvo za redovnu isplatu mirovina. Ovo je prvi korak za temeljitu reformu mirovinskog sektora, a nakon njega uslijedit će i ostali, naveo je Osmanović.

Nasir Beganović, predsjednik Kluba poslanika SBB-a, istakao je kako mu je drago što je zakon vraćen u redovnu proceduru jer brojne diskusije koje su bile i najavljene govore u prilog tome. Rekao je i to kako njegova stranka nije imala razloga da ne podrži usvojeni Nacrt zakona.

– Sada je na Vladi FBiH da do Nove godine, napravi prijedlog zakona da bi takav, puno kvalitetniji zakon mogli usvojiti do kraja godine, kako je bilo i planirano, rekao je Beganović. Mišljenja je da se ipak radi o reformskom zakonu jer se prelazi s jednog načina obračuna na drugi, a posebno jer predviđa trezorsko poslovanje.

Jozo Bagarić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH, navodi da je trenutni sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja neodrživ i da se brzo može dogoditi da doživi krah.

Elvir Karajbić, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a, s druge pak strane tvrdi da je zakon neustavan te ovakav kakav se nudi snižava svim budućim umirovljenicima mirovine za 20 do 30 posto.

– Njime su “oštriji” uvjeti za invalidsku mirovinu, tamo gdje su radnici ostavili zdravlje i dijelove tijela, tamo Vlada trenira strogoću. Nećemo podržati ni nacrt zakona jer toliko loš, kategorički je rekao Karajbić

Policija i branitelji

Tijekom jučerašnje rasprave zastupnicima se obratio i se Mirza Hadžiabdić u ime sindikata policije ponovivši kako bi po zakonu o MIO/PIO policijski službenici imali 25 do 30 posto nižu mirovinu nego po sadašnjem Zakonu, te da je stoga veliki broj policijskih službenika počelo “bježati u mirovinu” kako bi iskoristili mogućnost da upišu poseban staž. Navodeći kako je zemljama regije policija prepoznata u sličnim zakonima još jednom je iznio stav da se njihov problem riješi ili kroz amandmane po kojim bi se koeficijent za policijske službenike množio sa 1,3, ili kroz tu jednu rečenicu u tekstu zakona o MIO/PIO kako će se način obračuna mirovina utvrditi posebnim zakonom.

– Bilo je prijedloga iz Vlade da to ide kroz dopune Zakona o policijskim službenicima. Naš apel vama je zadužite Vladu da dopune Zakona o policijskim službenicima utvrdi i uputi ka Parlamentu tako da se zakon o MIO/PIO i dopune Zakona o policijskim službenicima na istoj sjednici razmatraju i eventualno usvoje, kazao je Hadžiabdić.

Almin Škrijelj, iz Koordinacije braniteljskih udruženja FBiH, naglasio je da je novi zakon o MIO/PIO potrebno hitno usvojiti kako bi bili usklađeni zahtjevi supruga poginulih branitelja koje su izgubile pravo na obiteljsku mirovinu.

– Neke supruge su izgubile to pravo iz razloga što u momentu kada su punile 45 godina njihova djeca nisu bila na redovnom školovanju ili iz razloga što, kada su njihova djeca navršavala 25 godina, one su imale manje od 45 godina. Zbog te diskriminacije oko 1.100 žena posljednjih 20 godina ne konzumira pravo na obiteljsku mirovinu, rekao je Škrijelj.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *