Nacionalistički lideri RS-a žele iskoristiti slabe državne institucije

Balkan se suočava s ozbiljnim izazovima, unutarnjim i vanjskim prijetnjama koje, ako budu zanemarene mogu imati teške posljedice na zapadni Balkan, Europu i SAD, izjavio je jučer na saslušanju u Vanjskopolitičkom odboru američkog Senata Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a.

Yee je govorio na sesiji Pododbora za Europu posvećenoj “jačanju demokracije te sprečavanju negativnih stranih utjecaja u jugoistočnoj Europi“, kojom je predsjedavao senator Ron Johnson.

“Unutarnje slabosti su učinile zapadni Balkan ranjivim na vanjske utjecaje. Slabe institucije, manjak vladavine prava, loše upravljanje, neslobodni mediji te korupcija su prisutni u regiji. To ugrožava mlade demokracije i otvara prostor destabilizirajući akterima, uključujući nasilne ekstremiste, organizirane kriminalne grupe i zemlje koje žele negativan utjecaj, poput Rusije”, rekao je  Yee.

Pohvalio je sve države regije koje su partneri SAD-a u borbi protiv terorizma, ali je upozorio na slabosti institucija i korupciju, gdje je kao primjer naveo Makedoniju i BiH.

“Nacionalistički lideri u RS-u pokušavaju iskoristiti slabe državne institucije kako bi ojačali politiku podjela koja može dovesti do povratka nasilju. Bošnjački i hrvatski lideri često pokazuju provokativno ponašanje koje ne pomaže. Vjerujemo da BiH treba mnogo više političkih i ekonomskih reformi da prevladaju ovu opasnu ranjivost. Unutarnji problemi otvaraju vrata vanjskim prijetnjama poput one iz Rusije koja želi skrenuti države s euroatlantskog puta”, naveo je, između ostalog, dužnosnik američkog State Departmenta u Senatu.

Kada je u pitanju ruski utjecaj on je istaknuo da Moskva pokušava kroz prikrivene ili poluprikrivene operacije podržavati određene političke stranke, grupe ili putem malih investicija ostvarivati politički utjecaj. Uz to, Moskva koristi i energetsku ovisnost regije o ruskom plinu te pokušava ojačati i vojnu suradnju. Istaknuo je da se cijela regija suočava s prijetnjom nasilnog ekstremizma te da vlade u regiji nisu u stanju same se izboriti s ovim problemom iz niza razloga.

Yee je rekao kako su bh. političke institucije duboko nefunkcionalne te da SAD nastavlja raditi s liderima i europskim partnerima da ohrabre provođenje reformi prije izbora 2018. godine.

“Naši ciljevi na Balkanu su ambiciozni, ali smo predani u naporima da regija bude priključena obitelji europskih demokracija, prosperitetnih nacija i partnera SAD-a u zajedničkim interesima”, rekao je  Yee.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *