NA UDARU ISTOČNA GRANICA Od početka godine otkriveno 458 ilegalnih migranata

Priliv ilegalnih migranata na granicu Bosne i Hercegovine posljednjih mjeseci bilježi rapidan rast, a brojke koje donosi Granična policija BiH pokazuju zabrinjavajuće trendove koji su posebice vidljivi od početka ove godine.

Naime, kako je potvrđeno jučer na konferenciji za medije na kojoj su rezultate rada Granične policije predstavili njen ravnatelj Zoran Galić i načelnik Ureda za strateško planiranje i EU integracije Almir Bašić samo u prvih 40 dana ove godine na granici je otkriveno preko 450 ilegalnih migranata, a taj broj dobiva na značaju ukoliko se pogleda cijela 2016. godina tijekom koje je otkriveno oko 130 migranata.

Gdje je najveći priliv

Galić je u tom kontekstu naglasio kako se radi o izazovima na koje se mora odgovoriti na adekvatan način te je pritom naveo i problem nedostatka policijskih službenika, odnosno kadrovske nepopunjenosti u sklopu Granične policije.

On je pojasnio kako je najveći priliv migranata na području jugoistoka (Trebinje) te sjeveroistoka (Zvornik) te je potvrdio kako je od početka 2018 godine do danas broj ilegalnih migranata već dostigao brojku od  458, a ukoliko se ovakav trend nastavi, u prva dva mjeseca ove godine mogao bi se dostići broj otkrivenih ilegalnih migranata iz prošle godine. Naime u 2017. godine Granična policija je otkrila 754 ilegalna migranta.

Kako bi se što bolje nosili s ovom problematikom istaknuto je i kako će se, ako dođe do značajnog porasta, morati uključiti i drugi segmenti društva. U kontekstu država iz kojih dolaze migranti, najveći se broj odnosi na državljane Pakistana , Alžira, Afganistana , Turske, Libije, Sirije, Maroka, Irana, Albanije, te Kosova.

Načini prelaska

Inače, nedavno je iz Granične policije pojašnjeno kako se ilegalni migranti najčešće kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze, a granicu pokušavaju prijeći u manjim grupama koristeći navigacijske uređaje. Najveći broj slučajeva otkriven je na prostoru istočne Hercegovine, a upravo zbog toga je Jedinici granične policije Trebinje preusmjeren dodatan broj službenika i specijalističke opreme iz drugih organizacijskih jedinica Granične policije BiH.

S druge pak strane u kontekstu pokušala ilegalnog izlaska iz BiH, najveći broj takvih slučajeva je otkriven na prostorima Velike Kladuše i Bihaća.

Porast učinkovitosti

Kada je pak riječ o ostalim pokazateljima, Bašić je naveo kako je prošle godinu državnu granicu BiH prešlo 48.846.832 osoba, što je u odnosu na 2016. povećanje od 5,53 posto.

Granicu je u istoj godini prešlo i 19.671.930 transportnih sredstava, što je za 6,89 posto više nego u prethodnoj godini. Tijekom 2017. godine registrirano je 2.313 stranаca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, dok je ulazak u BiH odbijen za državljane 77 zemalja

Jučer je naglašeno kako Granična policija bilježi porast učinkovitosti u svim segmentima djelovanja i pored evidentne kadrovske nepopunjenosti. To pokazuju i brojke, kao što je povećanje broja osoba koje se provjeravaju putem raspoloživih baza podataka i slučajeva otkrivanja osoba u pokušaju ilegalnog prelaska granice, a raste i broj izvješća za počinjena kaznena djela. Granična policija bila je vrlo aktivna kada je riječ o operativnim akcijama (čak 153) te je sudjelovala i u šest operativnih akcija u organizaciji Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) i Centra za sigurnost DCAF. U kontekstu uspješno ostvarene akcije “Bosfor” Graničnoj policiji BiH je uručena nagrada za uspješnu borbu protiv prekograničnog kriminala, čime je prepoznata kao veoma uspješna agencija.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *