Na teret mu stavljaju teško ubojstvo u pokušaju policajca

BANJA LUKA – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužiteljstva RS-a uputilo je sucu za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Mustafe Hasanbašića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teško ubojstvo u pokušaju u mjestu Miljkovac kod Doboja.

Hasanbašić se tereti i za kaznena djela prinuda, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Za ovom osobom, koja je bila u bijegu, raspisana je ranije potraga, radi daljeg izdržavanja kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Nakon što su ga policajci, 9. ožujka ove godine u naselju Orašje, na području grada Doboja, prepoznali s potjernice policije Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije, Hasanbašić je na njih pucao iz vatrenog oružja. Uspio je potom pobjeći sa mjesta događaja i ukradnim taxi vozilom nastavio bijeg, a uhićen je na području općine Maglaj.

Republički javni tužitelj je za Hasanbašića predložio mjeru pritvora zbog opasnosti od bijega, osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsificirati dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikirivače, kao i zbog bojazni da će ponoviti kazneno djelo.

Pritvor je predložen i zbog činjenice da bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo rezultirati  stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Hasanbašić je početkom ožujka 2007. godine, nakon što je preinačena prvostupanjska presuda Vrhovnog suda Federacije BiH, osuđen sa osam na sedam godina zatvora zbog razbojstva i ubojstva.

On je 1997. godine u Cirihu u Švicarskoj ubio Talijana Giuseppea Sidu, da bi potom izvršio krađu, te pobjegao. Uhićen je u našoj zemlji 2000. godine i prvobitno osuđen na četrnaest godina, da bi Vrhovni sud, preinačio kaznu na dvanaest godina.

U petoj godini izvršenja kazne u KPZ-u Zenica, obnovljen je postupak na zahtjev obrane i Hasanbašić je osuđen na osam godina zatvora, ali je pobjegao u pauzi prije izricanja kazne.

U KPZ-u u Zenici je odslužio dvije godine zatvora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *