Na području HNŽ-a digitalizirano 96 posto katastarskih podataka

”Činjenica je kako je postojanje učinkovitog upisnika s podatcima o stvarnom stanju zemljišta, ali i interesa na tom zemljištu, nužno za napredak i blagostanje svakog društva, napose našeg za koje je  ono značajno i sa stajališta  procesa pristupanja EU”, kazao je premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, na seminaru „Projekti zemljišne administracije u HNŽ –  iskustva, koristi i sljedeće aktivnosti“ koji je, u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Vlade i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ, održan u Hotelu ”Mostar”.

Značajni pomaci

Herceg je dalje kazao kako za Vladu HNŽ-a tu nema dvojbe, jer su opredijeljeni za gospodarski razvitak i europske integracije.

”Na tom putu trebamo, a danas već dijelom i imamo, modernu, pouzdanu i učinkovitu zemljišnu administraciju iza koje stoji Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ”, kazao je Herceg, ističući kako je ova uprava u proteklom desetljeću, a velikim dijelom zahvaljujući  projektu CILAP, postigla značajne pomake u području zemljišne administracije, napose moderniziranjem katastarskog sustava koji je u cijelosti digitaliziran.

”Kroz usklađivanje katastra i zemljišnih knjiga, stvoren je temelj za sigurniji promet nekretnina što je jedan od najvažnijih preduvjeta za naš daljnji ekonomski razvitak. Započet je i projekt Adresnog registra koji je osnova za poboljšanje niza usluga, počevši od usluga državne uprave, preko komunalnog sektora do različitih usluga  jedinica lokalne samouprave. Vlada HNŽ daje punu potporu ovom projektu, ali i projektu Registra cijena nekretnina koji će omogućiti vrednovanje nekretnina i  pravedniji sustav njihovog oporezivanja”, dodao je predsjednik Herceg, te pozvao sve jedinice lokalne uprave i županijska tijela uprave da se, sukladno njihovim mjerodavnostima i mogućnostima, uključe u realiziranje projekata u području zemljišne administracije i  projekta uspostave Adresnog registra.

Direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ivan Lesko kazao je kako je 96 posto katastarskih podataka na području HNŽ-a digitalizirano, što je najbolji rezultat na području FBiH.

Po njegovim riječima, na području HNŽ-a postignuti su značajni rezultati u provedbi CILAP projekta.

”Uz rad na digitalizaciji katastarskih podataka, u HNŽ-u smo radili na usuglašavanju katastra i zemljišnih knjiga. Taj dio posla urađen je u sklopu projekta registracije nekretnina za 16 katastarskih općina na području HNŽ-a”, kazao je Lesko, naglasivši pri tome kako Uprava radi i na uspostavi Adresnog registra, gdje u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, prikuplja podatke za registar.

Istaknuo je kako se sve izrađuje u digitalnom obliku što značajno poboljšava uvjete rada.

Govoreći o prednostima CILAP projekta, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović kazao je kako  je osnovni cilj projekta da se pomogne građanima, ali i institucijama koje djeluju u spomenutom sustavu.

”Mi smo kroz CILAP projekt koji je podržan od Vlade Kraljevine Švedske uspostavili jednu kvalitetnu suradnju sa svim županijskim i općinskim institucijama, i kroz tu suradnju izravno implementiramo projekt.  Jedna od projektnih aktivnosti je usuglašavanje zemljišnih knjiga i katastra na području u HNŽ-a gdje su obuhvaćene skoro sve općine”, kazao je Obradović, dodavši kako je to izuzetno važno za građane koji na jednostavan način mogu riješiti, bez ikakvih plaćanja, pitanja svoje imovine u gruntovnici ili katastru.

Kada je u pitanju uspostava Adresnog registra, Obradović je ocijenio kako taj projekt na razini općina ide jako dobro te da je potrebno nastaviti s njegovom implementacijom.

Po njegovim riječima, do sada je za proces registracije nekretnina u BiH utrošeno oko 17 milijuna dolara. Projekt bi trebao biti završen do 31. siječnja 2020., godine, a njime je obuhvaćeno 60 općina u FBiH.

”Žao mi je što sam grad Mostar nije bio izravno uključen u ovaj projekt, kroz koji rješavamo pitanja naseljenih mjesta oko Mostara. Nadamo se da ćemo kroz njegovo produljenje i nakon izbora u Mostaru, prijeći na rješavanje samog grada”, kazao je Obradović, naglasivši kako je kroz CILAP projekt preko 420 tisuća vlasnika i suvlasnika uknjižilo svoje nekretnine u FBiH na teret kreditnih sredstava Svjetske banke.

O seminaru

Seminar je organiziran s ciljem predstavljana trenutačne aktivnosti u procesu usuglašavanja katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka i upoznavanja zainteresiranih s iskustvom izgradnje Adresnog registra i Registra cijena nekretnina čije se aktivnosti provode uz potporu CILAP projekta, a koji bi bili od koristi za javna tijela vlasti, građane i druge zainteresirane strane u Federaciji BiH.

Inače, na seminaru je, uz načelnike i predstavnike katastarskih ureda jedinica lokalne samouprave, bio nazočan i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *