Na deset lokacija postavljene agrometeorološke stanice

S ciljem smanjenja štetnih utjecaja koje prekomjerna i često nepotrebna primjena pesticida imaju na ljudsko zdravlje i okoliš Hercegovačko-neretvanska županija započela je s provedbom projekta PESCAR (Pesticide Control and Reduction) u sklopu kojeg je nabavljeno deset agrometeoroloških stanica u vrijednosti od 45 tisuća maraka.
Jedna od glavnih aktivnosti u spomenutom projektu je unaprjeđenje postojećeg sustava za kontrolu i smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji.
Za nabavu agrometeoroloških stanica Ministarstvo je raspisalo natječaj koji je završen krajem travnja ove godine, te su stanice početkom svibnja postavljene na odabrane lokacije u deset općina HNŽ-a.
Riječ je o uređajima koji očitavaju i mjere klimatske parametre poput relativne vlažnosti zraka, količine padalina, temperaturu tla, te ih šalju u digitalnom obliku, koje nakon toga obrađuje računalni program.Na temelju obrađenih podataka Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izdavat će priopćenja za poljoprivredne proizvođače u kojima će im sugerirati trebaju li izvršiti preventivnu zaštitu ili ne.
U sklopu provedbe projekta PESCAR pokrenuta je i nabavka elektronskih i feromonskih lovki za procjenu pojavnosti biljnih štetnika što će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da ciljano suzbiju štetnike.
Inače, projekt PESCAR odobren je u sklopu poziva na dostavu pojedinih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH- Crna Gora 2014 – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639 eura od čega sufinanciranje sredstvima Europske unije iznosi 85 posto.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *