Na izborima u Srbiji može glasati i Steven Seagal

Na današnjim izborima u Srbiji mogao bi glasati i Steven Seagal, slavni holivudski glumac koji već više od godinu dana ima i srpski pasoš.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima u Srbiji ima niz sportaša, poput Charlesa Jenkinsa, bivšeg NBA košarkaša koji sad igra u Crvenoj zvezdi. Srpsko su državljanstvo dobili i bivši nogometaš Partizana Brazilac Cléo, piše beogradski Blic, te nekadašnji nogometaš Crvene zvezde Evandro Goebel, koji trenutačno igra za Hull City u Premier ligi.

Iako joj je pred kamerama pasoš uručio tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, danas srpski šef diplomacije, Adriana Lima ipak nema srpsko državljanstvo i ne može glasati. Slavna brazilska manekenka bila je udana za srpsku košarkašku zvijezdu Marka Jarića koji je, među ostalim, igrao i za Chicago Bullse. Adriana Lima i Marko Jarić bili su u braku od 2009. do 2014. godine.

Zeznuo Dačić

Zajedno su došli u Beograd nedugo nakon vjenčanja 2009. gdje ih je primio tadašnji zamjenik premijera i ministar policije Ivica Dačić. Smatralo se da je srpska snaha automatski dobila i državljanstvo, ali ispostavilo se da nije tako. Procedura za upis Adriane Lime u državljanstvo Srbije je pokrenuta, ali nikad nije dovršena, piše beogradski Nedeljnik. “Trebala je dostaviti dokumentaciju, proći nekoliko provjera i procedura koje zakon propisuje. Međutim, ona se nikada više nije interesirala za državljanstvo. Bez obzira na to koliko je netko bitan i moćan, u ishođenju dokumenata mora sam sudjelovati”, rekli su za Nedeljnik nekadašnji Dačićevi suradnici.

Osim fotografiranja u kabinetu ministra, od dobivanja državljanstva nije bilo ništa, piše list. Birokratska procedura nije bila prepreka u slučaju Stevena Seagala. I on je, poput Adriane Lime, obećao da će promovirati Srbiju u svijetu, no Seagal nije prošao kratkih rukava jer mu sugovornik nije bio Ivica Dačić, nego Aleksandar Vučić osobno, sadašnji premijer i gotovo već sasvim izvjesni budući predsjednik Srbije. Ankete, naime, ne znaju reći s potpunom sigurnošću hoće li pobijediti već u prvom krugu ili će ipak morati u drugi krug.

Vučićev ukaz

Steven Seagal državljanstvo je dobio službenim ukazom koji je 2015. potpisao premijer Vučić. “Prima se u državljanstvo Republike Srbije Seagal (Saul) Steven Frederic, rođen 10. travnja 1952. godine u saveznoj državi Michigan (Lansing, Ingham), državljanin Sjedinjenih Američkih Država”, objavljena je Vučićeva uredba u Službenom glasniku Srbije. Steven Seagal je kao veleposlanik Fondacije “Umjetnost, sloboda i snaga” obišao sirotište te se susreo i sa srpskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Kao majstor borilačkih vještina, izrazio je želju da u Beogradu otvori školu aikida i održao je obuku Specijalnim jedinicama MUP-a Srbije, prenio je beogradski Blic.  Seagal je inače još jedna potvrda dobrih veza Rusije i Srbije. Naime, on je veliki prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina koji mu je osobno uručio rusku putovnicu. Seagal je i gorljivi branitelj Putinove politike na Zapadu. Kažu da ih veže ljubav prema borilačkim sportovima, iako Putina dugo nismo vidjeli u kimonu.

Izbori za predsjednika Srbije održavaju se danas, a pravo glasa ima 6.724.949 birača koji će moći da se izjašnjavaju na 8.396 biračkih mesta. Biračka mjesta se otvaraju u 7h.U Srbiji je na snazi predizborna šutnja koja traje do 20 h kada se zatvaraju biračka mjesta.

Na predsjedničkim izborima sudjeluje 11 kandidata:

1. Saša Janković

2. Vuk Jeremić

3. Miroslav Parović

4. Saša Radulović

5. Luka Maksimović

6. Aleksandar Vučić

7. Boško Obradović

8. Vojislav Šešelj

9. Aleksandar Popović

10. Milan Stamatović

11. Nenad Čanak

Za predsjednika Srbije izabran će biti kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana.

U drugom krugu izbora sudjeluju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redoslijedu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.

Ankete predviđaju da je Aleksandar Vučić blizu pobjede u prvom krugu izbora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *