Muzaferija: Očekivala sam bolji nastup u veleslalomu

Bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija zauzela je 44. mjesto u veleslalomu na 23. zimskim olimpijskim igrama u Peyeongchangu.

U svom prvom nastupu na Igrama Muzaferija je za pobjednicom Amerikankom Michaelom Shiffrin imala ukupni zaostatak 14.88 sekundi. U utrci je učestvovala 81 skijašca od kojih su 60 ostvarile plasmane.

– Nije onako kako sam očekivala. Prva vožnja bila je lošija, vjerovatno zbog treme i prvog nastupa na olimpijskim igrama. U drugoj vožnji bila sam bolja, imala sam šest sekundi zaostatka, što je za stazu od munut i 10 sekundi solidno. Staza je zaista bila teška, u Svjetskom kupu to je definitivno bio najduži veleslalom – kazala je Muzaferija za Fenu.

Osamnaestogodišnju Visočanku, članicu Ski kluba Zenica, koja je nosila zastavu BiH na ceremoniji svečanog otvaranja, sutra očekuje drugi nastup u Pyeongchangu, u utrci olimpijskog slalomu, koja je, kao i utrka veleslaloma bila otkazana zbog jakog vjetra.

Najmlađa članica bh. olimpijskog tima na Igrama još će učestvovati u tri discpline, spustu, supervelslaolomu i alpskoj kombinaciji, u kojoj očekuje najbolji plasman.

Srebrenu madalju  osvojila je Norvežanka Ragnhild Mowinckel sa zaostatkom 39 stotinki, dok je bronca pripala Italijanki Federici Brignone sa 46 sekundi iza pobjednice.

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal osvojio je zlato na utrci spusta na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Norvežanin je u cilj ušao s vremenom 1:40.25, ostavivši iza sebe sunarodnjaka Kjetila Jansruda koji je kasnio 12 stotinki i Švicarca Beata Feuza koji je imao 18 stotinki lošije vrijeme od Svindala.

Ovom pobjedom 35-godišnji Svindal postao je najstariji osvajač zlatne olimpijske medalje u alpskom skijanju.

To mu je ujedno drugo olimpijsko zlato, ukupno četvrta olimpijska medalja. 2010. godine u Vancouveru bilo je zlatni u superveleslalomu, srebrni u spustu i brončani u veleslalomu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *