Musemić: Igračima sam citirao pokojnog direktora Svetozara Vujovića, ‘oni ne lete, i oni po zemlji hodaju’

Dvadesetog ožujka 1991. godine, Atalanta je poražena u četvrtfinalu Kupa UEFA-e od Intera 2:0, nakon čega će uslijediti pauza nastupa na europskoj sceni. Pauza duga 26 godine koja je prekinuta prošle sezone.
Nakon remija sa Milanom u duelu 36. kola Serije A svibnja mjeseca 2017. godine, klub uz Bergama osigurao je povratak na europsku scenu. Tako je na najbolji način zaključena velika priča  Serie A koji je ispričao klub iz grada udaljenog  svega 40 kilometara od velikog Milana. Tvorac je svakako bio Gian Piero Gasperini koji je opasno živio u prvih pet kola, a onda su se stvari pokrenule. Trener kod kojeg nema praznog hoda ili improvizacije drugu godinu zaredom svoju je ekipu doveo do Europe. Prošle je Atalanta bila solidna, eliminirana je od Borusije Dortmund u šesnaestini finala Europske lige. Dobar rezultat s obzirom na roster i činjenicu da je svoje domaće utakmice igrala na stadionu Mapei u Reggio Emiliji. Godinama ovaj klub živi na račun sjajne omladinske škole i rezultata mlađih uzrasta. Trener koji je odličan taktičar,  koji vjeruje mladim igračima, posložio je ekipu koja igra otvoreno, dopadljivo, gledljivo. Naravno, ima tu i iskusnih igrača poput Argentinca Alejandra Papua Gomeza, slovenskog veznjaka Josipa Iličića, brazilskog stopera Rafaela Toloija, Kolumbijca Zapate.
U posljednjoj provjeri prije utakmice sa Sarajevom Atalanta je savladala Herthu Vedada Ibiševića 3:2 i to golovima Barrowa, Mancinija i Iličića. U početnoj postavi su se našli Berisha; Toloi, Mancini, Masiello; Castagne, de Roon, Valzania, Gosens; Iličić, Barrow, Gomez.

‘Pripreme’ u Bijeljini

Sarajevo se za Atalantu pripremalo u Bijeljini. Husref Musemić je miksao sastav, pružio je priliku pojedinim igračima. Na kraju nije dobio ništa. Pojedini igrači su podbacili, Sarajevo je izgubilo tri boda.

Prije polaska sa sarajevsko aerodroma, Musemić se obratio novinarima.

– Šanse nisu velike, ali postoje. Igračima sam citirao pokojnog direktora Svetozara Vujovića koji je jednom rekao ‘oni ne lete, i oni po zemlji hodaju’. Trebamo dati maksimum i odigrati što bolje mogu, rekao je karizmatični strateg.

– Ako bismo izdvajali neke slabosti našeg protivnika, onda možemo činjenicu da oni igraju sa tri igrača u zadnjoj liniji, tako da uvijek postoji mogućnost kazne, no Atalanta zna ostati i sa dva igrača nazad jer se veoma brzo vraćaju u defanzivu kada izgube loptu, zaključio je strateg Sarajlija. F. I.

Sarajevo ponovo u Italiji nakon 1994. godine

Devetog studenog 1994. Sarajevo je na stadionu Ennio Tardini igralo prijateljsku, humanitarnu utakmicu protiv Parme. U to vrijeme Parma je bila jedan od najboljih talijanskih klubova, a tadašnji trener Nevio Scala imao je na raspolganju sjajne igrače poput Brolina, Couta, Minottija, Sensinija. Fuad Muzurović je na drugoj strani imao kombinirani sastav sa Baljićem, Turkovićem, Varašanovićem, Šašivarević, Konjićem. Zanimljivo, Sarajevo je dugo vodilo golom Turkovića, ali je Parma u periodu od 75. do 77. minute golovima Brolina i Monottija stigla do pobjede. Ipak, s obzirom da se radilo o utakmici humanitarnog karaktera koja je igrana u ratnom periodu, rezultat je bio u drugom planu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *