Mreža “Naše društvo”: Novac se u zdravstvu HNŽ-a troši nezakonito i netransparentno

Mreža “Naše društvo” uputit će inicijativu da se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) ukine plaćanje participacije kao načina financiranja obveznog zdravstvenog osiguranja, sve dok se ne uvede red u način distribucije i kontrolu trošenja javnih sredstava u sektoru zdravstva.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru, zahtjev će biti upućen svim relevantnim institucijama koje mogu nešto učiniti po tom pitanju: Vladi HNŽ-a, Skupštini HNŽ-a, Zdravstvenom vijeću.

Predstavnici nevladine organizacije Mreža “Naše društvo” ustvrdili su kako je na temelju Izvješća o financijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a za 2016., Izvješća o financijskoj reviziji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a za 2017. godinu i Izvješća o financijskoj reviziji Sveučilišne kliničke bolnice Mostara za 2016. godinu te statističkih podataka koje je ministar zdravstva HNŽ-a iznio na konferenciji za medije 16. ožujka ove godine, evidentno da se u HNŽ-u sredstva namijenjena za funkcioniranje sustava zdravstva troše nezakonito, nenamjenski, netransparentno i da je u potpunosti izostao bilo kakav vid kontrole nad potrošnjom javnih sredstava u toj oblasti.

– Samo na temelju izvješća o financijskoj reviziji ZZO HNŽ-a za 2016. godinu, razvidno je da Zavod nije osigurao kontrolu namjensko utrošenih sredstva od participacije doznačenih zdravstvenim ustanovama niti je poduzimao bilo kakve aktivnosti po tom pitanju – izjavio je Husein Oručević iz spomenute nevladine organizacije.

Po njegovim riječima, ZZO HNŽ-a tijekom 2016. godine dijelio je i posebne transfere zdravstvenim ustanovama, čiju potrošnju, također, nitko nije kontrolirao.

– Zdravstvene usluge ugovaraju se isključivo s javnim zdravstvenim ustanovama, plaćaju se u paušalima bez obzira na vrstu, obim i kvalitetu usluga, što bi trebali biti ključni parametri kod ugovaranja. Ti ugovori nisu dostupni javnosti, a izvješća o nenamjenskom utrošku javnih sredstava ne postoje – dodao je.

Nitko ne kontrolira kako se sredstva za zdravstvo troše, kazao je Oručević, niti javnost ima uvid u politiku upošljavanja, kao niti u financijsko poslovanje javnih zdravstvenih ustanova.

Po njegovim riječima, korisnici – pacijenti plaćaju tri puta za ne pruženu ili polovično pruženu zdravstvenu zaštitu.

– Prvo je uplata doprinosa koja je zakonom obvezna, zatim plaćanje participacije te treća stvar koju zanemarujemo, je ta da naš novac za zdravstveno osiguranje ide i u privatne zdravstvene ustanove, jer građani ne mogu dobiti uslugu u javnim ustanovama – zaključio je Oručević.

Marin Bago iz Mreže “Naše društvo” ustvrdio je na kraju kako je u zadnjih deset godina u zdravstvenom sustavu HNŽ-u potrošeno milijardu i pol mraka javnih sredstava, a da nitko ne zna na što su ti novci potrošeni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *