Mount Everest se pretvara u deponiju smeća

Najviša planina na svijetu Mount Everest postala je najveće odlagalište otpada – kada turisti uklanjaju visinske logore, za sobom ostavljaju šatore, slomljenu opremu, prazne boce s kisikom, kao i velike količine izmeta.

Uz alpiniste koji u velikom broju slučajeva pokušavaju da za sobom ne ostave tragove, na krov svijeta počele su da se penju, u organizaciji specijaliziranih agencija, i turističke grupe.

“To je odvratno, pravo ruglo”

Iza njih, na padinama planine, ostaju tone smeća. “To je odvratno, pravo ruglo”, upozorava vodič Pemba Dorje i ističe da se na planini nalaze “tone otpada”.

I Tibet i Nepal pokušavaju riješiti ovaj problem i potaknu penjače da sa sobom odnesu otpad.

Nepal traži depozit od 4.000 dolara po timu koji se vraća, ako svaki član donese sa sobom najmanje osam kilograma smeća.

U Nepalu su ostvareni određeni pomaci. Alpinisti su sa sobom vratili 25 tona smeća i 15 tona izmeta, ali to je samo mali dio otpada rasutog po planini. Glečeri koji se tope sada otkrivaju stari otpad koje je nakupljeno kroz 65 godina planinarenja. Neka od predloženih rješenja su da turističke agencije budu primorane unajmiti iskusnije vodiče, da se unajmi tim za skupljanje otpada, te ugradnja bioplinskog postrojenja, koja bi koristila anaerobne bakterije kako bi procesirali kanalizaciju u gnojivo.

Problem je u tome što turisti, koji su već dali veliki novac za trening i uspon, ne mare za taj relativno mali iznos depozita.

 Šerpasi uklone u prosjeku, 11.793 kg smeća

Prema izvještaju iz 2016. godine, šerpasi (vodiči) uklone, u prosjeku, 11.793 kilograma ljudskog izmeta svake godine, koji odlažu u jarke u obližnjem selu.

To postaje noćna mora za stanovnike, pogotovo u vrijeme monsuna, kada taj sadržaj dospijeva u njihovu rijeku.

Uz sve to, postoji i nerješiv problem leševa nastradalih planinara koji ostaju po padinama jer je previše opasno evakuirati tijela, navode znanstveni portali, prenosi Fokus.ba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *