MOSTARSKI KOMUNALNI KAOS: Nenadležno kupe smeće i naplaćuju?

Mreža Naše društvo već duže vrijeme se bavi uzrocima i posljedicama „komunalne nepogode“ u Gradu Mostaru.

Istražujući cjelokupnu problematiku , zakonsku regulativu, stanje na terenu, razgovarajući s nadležnima u komunalnim poduzećima, Gradskoj upravi, ali i s građanima, iz Mreže Naše društvo su se vrlo brzo uvjerili da postoji drastičan nesklad između zakonske regulative i stanja na terenu, kao i kronični nedostatak odgovornosti. Posljednje što su otkrili je da već postoji i sudska praksa koja sve to potvrđuje.

Odluka nije u potpunosti provedena

Naime, 2010. godine je donesena odluka o obavljanju komunalnih djelatnosti, kojom se od tri poduzeća, samo Javno poduzeće Komunalno, kao treće formirano, stavlja na popis davatelja komunalnih usluge. Ali je na terenu sasvim drugačije stanje u praksi.

Hilmo Đidelija, šef Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara kazao je kako je prema odluci koja je donesena 2010. godine, dana nadležnost Javnom komunalnom poduzeću.

”Na terenu imamo dva komunalna poduzeća koja prema nama nemaju obveza,  odnosno po toj odluci individualna komunalna djelatnost  je u nadležnosti JP Komunalno. Istom odlukom nadležnosti su prenesene za poslove zajedničke komunalne potrošnje, a koliko je to bio neodgovoran potez pokazalo se kod prvog pitanja odgovornosti za rad na terenu. Ukoliko izdamo prekršajni nalog, tada prekršitelj, u ovom slučaju Komunalno, traži sudsku zaštitu, odnosno sudsko odlučivanje o prekršajnom nalogu i u sudskom postupku dokaže da nije on mogao provesti takvu radnju, jer takve radnje provode druga dva poduzeća. To sud prihvati iz razloga što ta odluka nije u potpunosti provedena i obustavi prekršajni postupak. U više navrata smo pokušavali, tako da smo u situaciji da samim sankcijama ne možemo postići ništa kao inspekcija”, istaknuo je Đidelija, dodajući kako nemaju pravnu osnovu kazati Komunalnom kako su oni davatelji komunalnih usluga.

Husein Oručević iz OKC Abrašević smatra kako u toj odluci iz 2010. postoji puno nejasnoća vezanih za stanje na terenu i samoj odredbi.

”Zašto dva podugovarača JP Komos i JP Parkovi koja su  trebala biti inkorporirana u Komunalno, a nije se to desilo, potpuno gube svoje mjesto u odnosu na regulaciju između grada i javnih poduzeća? U službenom listu iz 2010 godine gubi se svaki trag jer se podrazumijevalo da su oni ujedinjeni, ali to nikada nije zaživjelo. Druga dva poduzeća su izgubila bilo kakav pravni regulativni kontakt s Gradom 2010. godine kada se pojavljuje novo poduzeće koje ima svoje uposlenike, a uposlenici iz ova druga dva javna poduzeća nisu inkorporirani u Komunalno”, izjavio je Oručević, dodajući kako Komunalno naloge prosljeđuje podugovaračima, kada je riječ o poslovima na terenu.

”Kada se rad o nalozima koje Komunalno prosljeđuje podugovaračima, u ovom slučaju, Javnom poduzeću Komos i Javnom poduzeću Parkovi, kada je riječ o poslovima koje trebaju obavljati na terenu, onda se svaki dan vode dnevnici, nakon kojih izvrši rekapitulacija koja  odlazi u Gradsku upravu. Kada dolaze iz Komosa i Parkova, dnevni dnevnici koji idu na rekapitulaciju, oni se ne pojavljuju kao JP Komos i JP Parkovi, dakle pojavljuju se kao JP Komunalno”, naveo je Oručević.

Nejasnoće na papiru i terenu

Iz Mreže Naše društvo došli do zaključka kako je primjetno nepoklapanje na papiru i na terenu.

”Kada mi plaćamo troškove za smeće, ono što svaki mjesec dobivamo kada pogledate na svom računu kako izgleda, s jedne ili druge strane grada Mostara, dobivate individualnu komunalnu potrošnju, odnosno odvoz smeća koji plaćamo svaki mjesec. U zaglavlju računa stoje JP Parkovi, odnosno JP Komos. Kako je to moguće kada Komunalno radi na individualnoj potrošnji?” pita se Oručević u video prilogu Mreže Naše društvo.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *