Mostarski gimnazijalci predstavili robota s kojim idu u Mexico City (FOTO)

Riječ je o robotičkoj olimpijadi „First Global Challenge” koja se održava s ciljem podsticanja mladih da na inovativan način dođu do rješenja globalnih problema

U Drugoj gimnaziji u Mostaru u ponedjeljak je upriličena prezentacija robota Robotičkog tima iz Mostara kojim se od 13. do 19. kolovoza predstavljaju na Svjetskom natjecanju iz robotike u Mexico Cityju.

190 zemalja

Članovi prvog robotičkog tima, učenici Druge gimnazije Mostar, poziv na robotičku olimpijadu “First Global Challenge” pod vodstvom predsjednika Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i profesorom matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar Anesa Hadžiomerovića, dobili su u ožujku ove godine, a s projektom krenuli prije nešto više od mjesec dana.
Projekt je predstavilo nekoliko članova Robotičkoga tima, odnosno učenici Druge gimnazije Mostar zajedno profesorom Hadžiomerovićem.

– Na ovom natjecanju sudjelovat će 190 zemalja svijeta i sve zemlje su dobile isti robotički kit gdje će moći koristiti samo te komponente za sklapanje robota, a sve  kako bi svi imali jednake šanse tijekom natjecanja.Sklapanje robota je bilo dosta teško jer nismo imali nikakve skice ili sheme kako da ih se sklopi te su to i za mene bile dodatne nove tehnologije pa sam radio i kući kako bih đacima prenio i obučavao ih, da bismo na kraju sklopili toga robota – objasnio je profesor i mentor Robotičkoga tima Druge gimnazije Anes Hadžiomerović.

Po njegovim riječima u projekt je bilo uključeno više učenika ali tim koji ide u Mexico City broji sedam članova. Riječ je o robotičkoj olimpijadi „First Global Challenge” koja se održava s ciljem podsticanja mladih da na inovativan način dođu do rješenja globalnih problema.

– Prošle godine je tema bila pročišćavanje voda, a ove godine je tema energetska učinkovitost. Dakle, naš robot koji smo mi sklopili treba nositi energetske kutije i solarne panele te pokreće vjetrenjaču. A princip natjecanja nije samo da svatko radi za sebe, nego tri zemlje se u timu natječu protiv druge tri zemlje, i onda te tri pobjednice idu dalje i naredni krug se mijenjaju članovi tima – dodaje prof. Anes Hadžiomerović.

Prestižno natjecanje

Ovim povodom, prvoj ekipi iz BiH koja sudjeluje na ovakvom prestižnom natjecanju iz robotike, na prezentaciji se obratio ministar obrazovanja i znanosti u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović.

– Čast nam je da u HNŽ-u imamo nadarene pojedince i nastavnike, a mi u Vladi smo vodeći računa kako smo i prošle godine godine imali kvalitetne sudionike u različitim svjetskim takmičenjima, ove godine unaprijed osigurali u županijskom proračunu stavku za ovakvu vrstu namjenu, a sve kako bi se financijski pomoglo timovima različitih disciplina da promoviraju našu državu u svijetu – kazao je ministar Hadžović.

Svi članovi Robotičkoga tima ističu kako su spremni za natjecanje te se zahvaljuju kako županijskoj razini tako i i višim razinama vlasti, posebno počasnoj konzulici BiH Nadine Karachi Estrada koja je također podržala ovaj projekt.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *