MOSTARKA ĆAMILA MIČIJEVIĆ: Moje ambicije su velike, voljela bih zaigrati u Ligi prvaka

Imala sam i ovog ljeta ponuda za promjenu sredine, ali mislim da je zasad ovo najbolja opcija: da ostanem u ovom klubu i dalje napredujem, kazala je Ćamila Mičijević

Mostarka Ćamila Mičijević (rođena 8. rujna 1994. godine) posljednje dvije godine igra na poziciji lijevog vanjskog za mađarski klub Dunaujvarosi Kohasz, a s istim kolektivom se ovih dana priprema u Danskoj kako bi startala i svoju treću sezonu.

Potpisala je za mađarski klub na još jednu godinu nakon čega ćemo vidjeti gdje će je odvesti dosad vrlo uspješan rukometni put. Ćamila je prethodno prve korake napravila u mostarskoj Lokomotivi, trenirala potom i u gradskom rivalu Katarini, da bi onda otišla u riječki Zamet gdje je njena karijera poprimila iskorak u profesionalizam.

Poslije četiri godine u Zametu otišla je u jednu od najjače tri europske rukometne lige (uz francusku i njemačku).

– Uvodne dvije godine u Mađarskoj su prošle vrlo dobro. Prve godine sam se pokušavala adaptirati, bio mi je to prvi inozemni klub, prvi odlazak u stranu zemlju gdje ne poznajem jezik i sve mi je bilo dosta novo. S obzirom na to, bila sam zadovoljna. Olakotna okolnost je bila što je trener bio Zdravko Zovko koji mi je dosta pomogao da se adaptiram, priča Ćamila Mičijević.

U drugoj sezoni su došle i bolje igre…

– Najvažnije je to što sam ostvarila konstantu postizanja golova kroz cijelu sezonu. Prethodno su me mučile oscilacije. Kao šuteru golovi su mi bili bitni, ali sam oscilirala. Druge godine se to nije događalo i hvala bogu na kraju sezone sam pomogla klubu da ostvarimo 4. mjesto u ligi što je jako dobar rezultat. Plasirali smo se u EHF kup.

Dunaujvarosi je i sezonu ranije bio četvrti, a tad su i osvojili Kup EHF (klub je osim toga bio i prvak Europe 1999.).

– Nismo se nadali prošle sezone plasmanu na 4. mjesto jer se puno ekipa pojačalo, dok je naš klub akademija s puno mladih i jako perspektivnih igračica. Ljudi koji rade s nama su jako strpljivi i spremni raditi, a to mi se sviđa. A kao vlastiti uspjeh bih istakla da sam prošle sezone bila 2. strijelac mađarske lige.

Ciljevi kluba ove sezone su zadržati pozicije koje su dohvatili prošle.

– U Kupu EHF još čekamo protivnika, a u domaćem prvenstvu se želimo zadržati u vrhu, od 3. do 6. mjesta. Osobno želim ponoviti sezonu kakva je iza mene i napredovati još ako bude moguće. Samo da bude zdravlja i sreće.

Ćamilin cilj je svakako otići i korak dalje.

– Ne mislim puno unaprijed, ali ambicije su svakako velike jer bih voljela zaigrati u Ligi prvaka. Imala sam i ovog ljeta ponuda za promjenu sredine, ali mislim da je zasad ovo najbolja opcija: da ostanem u ovom klubu i dalje napredujem, zaključila je Ćamila Mičijević.

Mađarska je u Top 3 najjače lige

Šest mađarskih klubova svake godine ide u europske kupove, to je jaka liga u kojoj dominiraju višesutruki europski prvak Gyor te Ferencvaroš, ali i ostatak lige ima što pokazati.

– Mađarska je u Top 3 najjače lige što se tiče ženskog rukometa. Stvarno su vrhunske ekipe, dovoljno govori i sudjelovanje klubova u europskim kupovima, a tu je puno stranih igračica.

Očekuje je nastup na Euru u Francuskoj

Ćamila Mičijević je već četiri godine član A reprezentacije Hrvatske, a prethodno je nastupala i za izabrane vrste kadetskog i juniorskog uzrasta. Očekuje je nastup na Euru u Francuskoj od 29. studenog do 16. prosinca.

– Uspješno smo odigrale kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Protivnice na EP-u su nam Mađarska, Španjolska i Nizozemska. To je teška grupa i nismo favoriti, pogotovo jer smo se rastali od najvećih zvijezda reprezentacije. Međutim ovu selekciju krasi zajedništvo i borbenost. Jako smo mlada ekipa, i ako to ne uspijemo na ovom Euru, u budućnosti se može očekivati da iznenađujemo favorite. Sad bi bile zadovoljne prolaskom grupe.

Pratim BiH koliko stignem

Iako već dugo nije u Mostaru i BiH, Ćamila djelomice prati i događanja u našem rukometu.

– Ne mogu se pohvaliti da puno pratim, ali dolazim do informacija o događanjima u ženskom rukometu preko prijateljica s kojima sam ostala u kontaktu. Muški rukomet isto pratim, ali uglavnom reprezentativni pa tako nažalost i ono što se dogodilo muškom A timu BiH u prošlim kvalifikacijama. Klupski rukomet ipak ne pratim.

Prepoznatljiva po visini

Mostarka je prepoznatljiva igračica na rukometnim terenima po svojoj visini (194 cm). Bila je najviša rukometašica na kadetskim i juniorskim europskim i svjetskim prvenstvima, a godinama je najviša u hrvatskoj reprezentaciji. Prošle sezone je u Mađarskoj bila druga najviša u ligi.

– Ta najviša igračica se sad oprostila, pa ukoliko nitko viši nije došao ovoga ljeta, onda sam ja sad ostala najviša, nasmijala se Ćamila.

Piše: Ersan Bijedić, sport@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *