Mostar zanijemio u tuzi

Komemoracija za  nastradale održana je jučer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače kada su se obitelji, učenici osnovnih škola, sportski kolektivi, predstavnici institucija i brojni građani Mostara oprostili od Lane, Luke, Armana, Muhameda i Ivana.  Kosača nije imala tužniji skup. Suze na svakom licu i samo jedno pitanje –  zašto?

MOSTAR – Bolna tišina jučer u mostarskoj vali. Tuga se osjetila u zraku. Nisu postojale riječi koje bi mogle opisati žal  za petero nastradalih u zrakoplovnoj nesreći.

Na vječni počinak jučer su ispraćeni sestra i brat Lana (11) i Luka (8) Lovrić, Arman Hadžiomerović (9) i pilot Ivan Karačić (53), dok će sahrana Muhameda Sipovića (20) biti održana u četvrtak.

Komemoracija za nastradale održana je jučer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače kada su se obitelji, učenici osnovnih škola, sportski kolektivi, predstavnici institucija i brojni građani Mostara oprostili od Lane, Luke, Armana, Muhameda i Ivana.  Kosača nije imala tužniji skup. Suze na svakom licu i samo jedno pitanje –  zašto?

Veliki bol

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u obraćanju na komemoraciji nastradalim rekao je da je Mostar zanijemio u tuzi.

”Dragi naši anđeli u trenutku kada ste se odvojili od svojih majki, očeva, supruga, djece, rodbine, prijatelja, grad je u tuzi zanijemio. Vaši najmiliji i vaši prijatelji u školi, na fakultetu, u Aeroklubu ne mogu vjerovati da se više nećete naći među njima. Dragi Luka i Lana, Armane, Muhamede i Ivane vjerujemo da ste otišli u bolji svijet u kojem ćemo se opet sresti. Vaš zadnji let nije vas odvezao zauvijek, vratit ćete se kroz, molitve i sjećanja. Zato ne želimo reći zbogom, već samo doviđenja”, kazao je Bešlić u suzama.

On je dodao da je vijest o petero poginulih u Mostar unijela veliku bol i osjećaj nemoći, te da je Mostar izgubio jedne od najboljih.

Komemorativnom skupu obratio se i Jurica Kolobarić, predsjednik Aerokluba Mostar koji je rekao da je Mostar grad avijacije u kojem se leti 110 godina, u kojem su se pravili avioni, školovali piloti, u kojem Aeroklub postoji 68 godina i nažalost grad koji ne pamti ovakvu avionsku nesreću.

”Ivan Karačić je živio da bi letio i čovjek kojem je zrakoplovstvo  bilo odmah iza obitelji. Ove svibanjske subote Bog je odlučio Ivana pozvati sebi, a nama na nerazumljiv način, omogućio mu je da sa sobom prema vratima raja povede vojsku najljepših anđela”, rekao je Kolobarić.

Veliki gubitak

Učenik Osnovne škole Silivija Strahimira Kranjčevića u Mostaru Josip Kolobarić oprostio se od Lane i Luke kazavši da je njihov odlazak slomio 1000 srca.

“Loše vijesti ne biraju ni mjesto, ni osobu, ni vrijeme, ponekad dolaze očekivano, vrlo često iznenada, ali gubitak dragih osoba ostavlja zauvijek dubok i bolan trag. U subotu nas je napustilo dvoje naše djece, dvoje naših učenika, prijatelja, dva naša ponosa, potraživši mjesto primjerenije anđelima. Dragi Lana i Luka, vaš odlazak slomio je tisuće srca, ali ja znam da ovo nije zbogom, ovo je samo doviđenja”, kazao je Josip.

Direktor osnovne škole u Zaliku Džemal Juklo u svom obraćanju rekao je da je Arman Hadžiomerović bio jedan od najomiljenijih i najtalentiranijih učenika te škole.

”Riječi su postale isprazne i beznačajne. Govoriti o Armanu, našem učeniku, kao posljednji pozdrav, je nemoguće, iako je pero za njegove rezultate nažalost ovih dana stalo. Ipak, blagi osmijeh ostaje, za kratak period Arman nas je zadužio zato što je bio učenik na kojeg su svi računali. Arman je bio glumac koji obećava, maneken koji nije trebao učiti korake, nogometaš  na kojeg je Velež računao”, rekao je Juklo.

Dodao je da je Arman nedavno imao jako zapažen nastup na školskoj priredbi kada je sve nasmijavao, te da je na završnoj priredbi, za kraj ove školske godine trebao biti mali princ.

Aida Kajan iz Udruženja Naša djeca, kao i socijalne ustanove ”Kuća na pola puta” koja brine za djecu bez roditelja kazala je da je pilot Ivanu Karačić bio dio njihovog kolektiva i nesebično brinuo o djeci bez roditelja.

“Ivan je bio više od zamjenskog oca djeci bez roditeljskog staranja, davao je nadu u bolje sutra djeci, bio je svjetlo koje je najljepšom bojom osvjetljavalo put, uvijek je imao pozitivno mišljenje. Od Ivana se danas ne želimo oprostiti, jer oprostiti bi značilo i zaboraviti. Njegov lik zauvijek će živjeti u nama, a njegova plemenita djela bit će primjer dobročinstva koje ćemo slijediti”, kazala je Kajanova.

Luka i Lana Lovrić su  ukopani na rimokatoličkom groblju u naselju Dračevice, Arman Hadžiomerović na gradskom groblju Sutina i Ivan Karačić na rimokatoličkom groblju u Slipčićima, dok će se sahrana Muhameda Sipovića  biti na groblju Sutina. U Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji jučer je bio proglašen dan žalosti.

Zrakoplovna nesreća se dogodila u subotu 13. svibnja u mostarskom naselju Jasenica tijekom panoramskog leta  u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata“ pod nazivom „Let iznad Mostara“ koju su organizirali Aeroklub ”Mostar 1949” i Zračna luka Mostar.  Letjelica je pala nakon desetak minuta leta u blizini nekadašnje pomoćne piste JNA u Jasenici pa se pretpostavlja da je uslijed određenih problema pilot pokušao tu spustiti zrakoplov.  Tužiteljstvo i istražitelji koje je imenovalo Ministarstvo komunikacija BiH provode istragu i službenih informacija o uzrocima nesreće još nema.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-lsi.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *