Mostar u ovoj godini dobiva azil za životinje

Izgradnja skloništa za životinje „Stray Village“, koje je projekt Animal Care Centra i njemačke organizacije Streunerglück e.V., svečano će započeti 25. ožujka.

Tim povodom, u naselju Kozice kod Mostara, u 12 sati će biti upriličeno prikladno druženje i upoznavanje s navedenim projektom, kada će doći glavni donatori Streunerglück, ali i ostali donatori, te brojni uzvanici i prijatelji, koji podržavaju rad udruge ili se žele upoznati s radom, te pomoći svojim prijedlozima, idejama i  donacijama.

Već je započelo kopanje septičke jame, a uskoro će se krenuti i s ostalim radovima, a ukoliko sve bude išlo po planu, azil će biti gotov do ljeta.

Naime, ovaj projekt je jedini takve vrste Mostaru, ali i cijeloj Hercegovini, a cilj Centra je maksimalno smanjiti broj pasa i mačaka koji bi, da se ne provode ovakve akcije, bili suočeni s okrutnim uličnim životom jer niti jedna životinja ne bi smjela biti rođena samo da bi umrla.

Ljubav prema životinjama

Animal Care Centar iz Mostara još uvijek je relativno nova udruga za zaštitu životinja, a osnovale su je četiri prijateljice. Djevojke su još prije godinu dana dobile lokaciju za azil, kada su građevinski strojevi od hercegovačkoga krša, nedaleko od grada, počeli graditi novi dom za mnoge mostarske pse bez vlasničke brige.

“Već smo s ulice spasili veći broj pasa i udomili ih kako ovdje tako i u Njemačkoj, gdje posluje naša prijateljska organizacija Streunerglück. Oni su najuspješnija njemačka organizacija za zaštitu životinja, a Heidi Klum im je zaštitno lice, što samo po sebi dovoljno govori”, kazala je ranije Tina Pehar, jedna od osnivačica Centra, koja je i sama dugi niz godina živjela u Njemačkoj.

Ona je istaknula kako je ljubav prema životinjama poseban osjećaj te kako su ona i njene prijateljice uvjerene kako će svoj naum dovesti do kraja.

Animal Care Centar drugačija je udruga za zaštitu životinja, djevojke rade i razmišljaju prema standardima zapadnih zemalja, gdje nema pasa lutalica jer je svaki pas zbrinut i dresiran, a njegov vlasnik upoznat sa strogim zakonskim obavezama.

Kod nas Zakon o zaštiti životinja postoji već skoro deset godina, ali ga se rijetko tko sjeti poštovati.

Sadržaj azila

Prema ranijim izjavama inicijatorica, azil bi trebao imati veterinarsku stanicu, kvalitetne boksove za pse, zatvorene i otvorene prostore za boravak pasa.

Naime, azil koji će se nalaziti u neposrednoj blizini Mostara, gradi se po svim europskim standardima, a sadržavat će montažne objekte koji će biti prilagođeni za unutarnje bokseve za pse koji će biti povezani sa otvorenim tj. vanjskim prostorima.

Također, bit će osiguran i opremljen prostor za veterinarske djelatnosti. Radit će se na socijalizaciji te, u konačnici, udomljavanju pasa.

 

 

 

 

One thought on “Mostar u ovoj godini dobiva azil za životinje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *