Mostar dobio novu turističku atrakciju

Zahvaljujući Street Arts Festivalu, Mostar sada ima oko 100 murala, koje su naslikali mladi umjetnici iz cijelog svijeta i od kojih svaki nosi jaku društvenu poruku

Preko 100 murala u Mostaru nastalo je u okviru međunarodne umjetničke manifestacije pod nazivom Festival ulične umjetnosti, koji se već sedam godina održava u ovom gradu.

Mladi aktivisti, organizatori festivala, ovih dana pokrenuli su još jedan projekat.
Riječ je o manifestaciji pod nazivom WomEmpower Festival, koji je fokusiran na žene u umjetnosti i aktivizmu i bavit će se pitanjima koja muče žene u BiH. Direktorica Street Arts Festivala, Marina Đapić kaže da su u toku prijave na festival namijenjen ženama, a očekuju se i gošće iz Berlina. 

17 novih murala
Manifestacija će biti održana na način da će se održati likovna kolonija, izložbe, oslikavanje jednog murala, diskusija, muzika… “Zanimljive programe koje će većinom kreirati mlade žene”, izjavila je Đapić za RSE.

A na nedavno završenom Street Arts Festivalu, Mostar je ove godine dobio 17 novih murala. Fokus je bio na bivšoj ratnoj liniji razdvajanja – Šantićevoj ulici, kaže Marina Đapić.
“Dakle, tamo su se oslikavali većinom veliki murali i nama je nekako želja da ta ulica postane, a na neki način već i jeste, ulica murala koja na neki način donosi neke nove umjetničke priče, nove emocije, s obzirom na svu tu ružnu prošlost koja nas veže i za grad i za ulicu”, kazala je uz ostalo Đapić.

Turistički obilasci

Zahvaljujući Street Arts Festivalu, Mostar sada ima oko 100 murala, koje su naslikali mladi umjetnici iz cijelog svijeta i od kojih svaki nosi jaku društvenu poruku. Murali postaju turistička atrakcija. Direktorica festivala, Marina Đapić kaže kako se već rade organizirani turistički obilasci tih umjetničkih djela.

“Dakle, kada dolaze neki ljudi u posjetu Mostaru, to im se pokazuje, street art, kao jedna pozitivna priča, pozitivna strana grada. Mi u svojoj ponudi to na našoj Facebook stranici imamo. Svatko tko je zainteresiran za to može nam se javiti, mi ćemo mu pokazati, a već iduće godine idemo ozbiljnije u tu priču, preko turističkih agencija i našeg udruženja”, rekla je Đapić za RSE.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *