MOGUĆA NOVA ULAGANJA Australski biznismen Chris Gabriel ponovo u BiH

Chris Gabriel, uspješni australski biznismen impresivne karijere u oblasti telekomunikacija i tehnologije, koji radi na čak pet kontinenata, sa suprugom Džemilom Talić Gabriel, počasnom konzulicom BiH za Novi Južni Vels, odmor provodi u našoj zemlji, točnije u Neumu. Gabriel je nedavno bio gost predavač na Mostarskom univerzitetu, a sa suprugom će biti i specijalni gost na Sarajevo Film Festivalu na premijeri novog filma Jasmile Žbanić.

Ulaganja u BiH

Gabriel je jedan od rijetkih biznismena koji vidi veliki potencijal za rad i ulaganje u našoj zemlji, unatoč složenom birokratskom aparatu, koji investitore najčešće odbija.

“Ovo je već treći put da boravim u BiH. Jako mi je lijepo ovdje, gdje sam došao na odmor, ali imam i dosta drugih obaveza, tako da će to biti spoj odmora i posla. Ja i supruga smo počeli sa dizajniranjem našeg novog doma u Neumu, ali smo također u potrazi za novim nekretninama koje ćemo raditi, a u isto vrijeme razmatram mogućnosti kupovine nove kompanije u ovoj zemlji”, kaže Gabriel.

U BiH je osnovao kompaniju koja se prvenstveno bavi razvojem nekretnina, konsaltingom i mobilnom tehnologijom, što je oblast u kojoj je ekspert. Polje djelovanja ove kompanije je i turizam, savjetovanje, ali su zainteresirani i za industriju mobilne tehnologije.

“Mislim da imamo dosta dobre mogućnosti za rad ovdje, ali birokratski proces kroz koji se mora proći za investiranje jako je složen i dugo traje. Da bih osnovao firmu trebalo mi je četiri do pet mjeseci, što je za mene predug period. Sada sam konačno organizirao sve i mislim da možemo ubrzati rad i radujem se svemu tome u budućnosti”, ističe uspješni biznismen.

U Australiji radi sa dosta univerziteta kao trener i mentor mladim ljudima koji imaju poslovne ideje.

“Zavisno od toga da li će biti mogućnosti za taj posao ovdje, svakako da ću investirati u mlade ljude i pomoći im da naprave dobre biznise. Već sam držao jedno predavanje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te na Univezitetu u Mostaru. Ukoliko se pojave mladi perspektivni, sposobni i pametni pojedinci sa dobrim idejama, svakako da planiram uložiti u njih i pomoći im u razvoju njihovih vlastitih kompanija, tako da sve zavisi od prilika”, poručuje Chris Gabriel.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!