Mogherini: Kosovska vlada mora hitno povući odluke o carinama

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini komentirala je odluku Vlade Kosova da uvede carinu od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije.

“Današnja odluka Vlade Kosova da poveća carinu na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije za 100 % predstavlja kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske Unije i Kosova. Ova odluka dodatno pogoršava situaciju koja je uslijedila inicijalnim uvođenjem carinskih tarifa od 10 % prošle sedmice. Kosovska vlada mora hitno povući ove odluke”, navodi se u priopćenju iz kabineta Federice Mogherini.

Odluka je, kako se navodi, donesena u cilju ojačavanja domaće proizvodnje, državnosti i ekonomije. Ministar trgovine Kosova Endrit Shala predložio je ove mjere koje su usvojene, a ministar se oglasio na Facebooku kazavši da se proizvodi sa Kosova jako loše plasiraju na tržištu Srbije.

“Vlada Kosova na današnjem sastanku donijela je odluku o uspostavljanju 100% mjera za uvezene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, isključujući međunarodne brendove koji se nalaze na listi. Takođe, državna vlada obavezuje ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da spriječe i uvoz i potencijalni pristup tržištu svih proizvoda koji se ne pominju i suprotni su zvaničnoj i ustavnoj etiketi Republike Kosovo. Odluka stupa na snagu odmah – relevantne institucije su obavezne da ih instaliraju odmah”, naveo je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na Facebooku.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *