Mjesto u HNŽ koje se izgrađuje, a ujedno pomaže svoje prvašiće, rodilje, poduzetnike…

U svakom pogledu napreduje i infrastruktura, te se Rama iz unazad desetak godine zaostale sredine pretvara u razvijeno mjesto

Kao i svake godine rujan u Općini Prozor-Rama protiče u svečarskom ozračju. Kulturne, sportske i druge manifestacije u povodu Dana općine Prozor-Rama, koji se obilježava 8. rujna, traju cijeli mjesec, a jučer je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća. Tom prigodom, što je zadnjih godina praksa, umjesto izvještaja načelnika prikazan je i film o urađenom u Prozoru-Rami u zadnjih godinu dana.

Tu je kazano da općinska uprava na čelu sa načelnikom Jozom Ivančevićem, godinama radi na poboljšanja uvjeta za život u Rami. Osobito bi iz ovog filma bilo važno izdvojiti socijalna davanja, koja su jedinstvena u HNŽ-u i nema ih u drugim općinama – djeca pri polasku u prvi razred od Općine dobivaju potporu u iznosu od 250 maraka, za novorođenu djecu i u ovoj godini se isplaćuje po 500 do 1000 maraka ovisno o tome koje je dijete po redu.

Prekogranični prijatelji

U svakom pogledu napreduje i infrastruktura, te se Rama iz unazad desetak godine zaostale sredine pretvara u razvijeno mjesto. Izgradnja infrastrukturnih objekata jedna je od glavnih zadaća  općine Prozor-Rama, kazano je u filmu, te dodano da je najvažniji  projekt  izgradnja vodoopskrbnog sustava za brojna ramska naselja. Uređeni su brojni lokalni putovi, te sanirani stari. Pokušava se i potaknuti poduzetnike da grade nove i šire postojeće pogone u Prozor-Rami. Poduzetništvu se nudi poticaj za svako novo zapošljavanje i slično.

Pomaže se i promovira poljoprivredna proizvodnja, osobito šljiva. Stoga se u sklopu Dana općine organizira i Sajam šljive, koji se održava 17 i 18 rujna u Prozoru. Uz navedeno, gradi se i nova zgrada Općine, te obnavljaju škole. Posebna je priča i turizam, te se stvaraju uvjeti da ova oaza i u tom dijelu počne ostvarivati prihode, a zavidne rezultate ostvaruju i sportski klubovi. Sve to, i još štošta, navedeno je u filmu.

Općina surađuje i sa brojnim gradovima u RH, pa su svečanoj sjednici nazočili i predstavnici Sinja, Popovače, Vrlike…, kao i sa diplomatskim osobljem Veleposlanstva i Konzulata Republike Hrvatske u BiH, pa ne čudi da je redovit gost u Prozoru Rami i  veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio. Naglasivši odličnu suradnju, del Vechio je prigodom Dana općine kazao da Hrvatska nastavlja s potporom Hrvatima u BiH, a o čemu govori i otvaranje novih konzulata u BiH.

Otvorena izložba

Prije svečane sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Prozoru. Vijence su položili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i braniteljskih udruga, predstavnici općine Prozor-Rama i gradova prijatelja na čelu sa načlenikom dr. Jozom Ivančevićem.

Također su vijence položili i svijeće upalili veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, predsjednik HDZ-a 1990 Ramljak Ilija Cvitanović i drugi. Na kraju svečane sjednice prisutne je pozdravio načelnik općine dr. Jozo Ivančević koji je otvorio izložbu likovne kolonije koja je održana na Gračacu u sklopu obilježavanja Dana općine Prozor-Rama. Ne bi bilo zgorega napomenuti da je proračun Općine Rama nekoliko puta veći od onih u općinama u okruženja. No načelnik Ivančević je podsjetio da je to velikim dijelom zbog tužbi ka elektroprivrednim poduzećima. K.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *