Ministrica Đapo održala sastanak sa nevladinim organizacijama

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je redovan godišnji sastanak sa većim brojem organizacija iz nevladinog sektora koje se bave pitanjima iz zaštite okoliša.

Đapo je upoznala prisutne o radu i dostignutim rezultatima FMOIT-a u protekloj godini.

Jedan od osnovnih prioriteta FMOIT-a jeste izrada Federalne strategije okoliša za narednih deset godina. Na osnovu pregovora koje je ministrica obavila sa međunarodnim donatorima, izrada Federalne strategije će se realizirati uz finansijsku podršku od 500.000 KM od Švedske međunarodne razvojne agencije (Sida), uz tehničku pomoć REC-a za BiH.

Đapo je prisutne informirala o unapređenju zakonskog okvira u domenu zaštite okoliša i dobrobiti koju ovi zakoni donose za privredu i građane. Predloženim Zakonom o zaštiti okoliša koji je u parlamentarnoj proceduri, skraćuju se procedure potrebnih dozvola za privredne subjekte, ali i pooštravaju zahtjevi za zastitu okoliša, kao i zdravlje građana.

U izradi je novi Zakon o zaštiti zraka, a doneseni su i novi pravilnici kojima je umnogome unaprijeđen proces monitoringa zraka i ograničenja po pitanju emisija u zrak.

Ministrica je pojasnila izmjene u Zakonu o upravljanju otpadom i izradu novih uredbi koje će unaprijediti oblast upravljanja otpadom te prevenirati i reducirati zagađenja zemlje i vode koje je rasprostranjeno u Federaciji Bosne i Hercegovine usljed nekontrolisanog odlagnja otpada.

U cilju transparentnog rada i utroška budžetskih sredstava, Đapo je prezentirala projekte koje je sufinansiralo FMOIT u cilju poboljšanja rada zaštićenih područja i regionalnih deponija. Također, prisutni su upoznati i sa projektima koje je FMOIT predložio za finansiranje iz IPA II sredstava.

Ministrica je prisutne informirala o izradi Strateške studije utjecaja na okoliš za ispitivanje i eksploataciju plina i nafte koja se po prvi put radi u Bosni i Hercegovini. Također, na sastanku je razgovarano o okolišnim dozvolama koje nisu odobrene usljed nekvalitetno i nepropisno urađenih studija uticaja na okoliš, što je naišlo na podršku i odbravanje prisutnih zbog podizanja standarda u pogledu očuvanja ljudskog zdravlja i životne sredine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *