MINISTAR PORUČIO: Neće biti objave boračkog registra na način kako to žele demonstranti!

Neće biti objave boračkog registra na način na koji to pojedine grupe demobiliziranih boraca traže, jer je to u suprotnosti s važećim zakonima i jer za to nemamo dopuštenje nadležne agencije, izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Tuzli federalni ministar za boračko- invalidsku zaštitu Salko Bukvarević.

Ni zahtjev za ukidanje boračkih organizacija, na način na koji to traže bivši borci, nije moguće ispuniti, kaže Bukvarević, jer to nije u nadležnosti nijedne razine vlasti. Prema njegovim riječima, nijedna općina niti županija nisu prestali financirati rad boračkih organizacija.

“Svi su donijeli odluke o proračunu za ovu godinu i svi su rasporedili ta sredstva. Dakle, taj zahtjev nema opću potporu ni među boračkim organizacijama, ni među institucijama vlasti”, naveo je Bukvarević.
Komentirajući posljednja zbivanja i prosvjede pred Parlamentom FBiH, ustvrdio je da je riječ o grupi boraca koja nema svoje predstavnike niti najavljuje svoje skupove.
“Apsolutno ne ispoštuju nijednu od zakonskih procedura. Ono što mi iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja možemo, za što imamo nadležnost, je samo ih pozvati da se uključe legalne i legitimne boračke organizacije te da putem svojih organizacija ostvaruju svoja prava, podnose inicijative“, zaključio je resorni federalni ministar.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *