Mile Puljić oslobođen krivice za ratne zločine u Mostaru

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Milu Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mosta.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Sudsko vijeće nije utvrdilo van razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i ženevskim konvencijama.

Puljić se teretio za širok i sistematičan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao saizvršilac, svjesno i voljno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

– Tužilaštvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i saizvršilaštvo po Krivičnom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća – rekao je predsjedavajući sudija Darko Samardžić.

Nakon presude, Puljiću su uknute mjere zabrane putovanje.

On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javio je BIRN BiH.

One thought on “Mile Puljić oslobođen krivice za ratne zločine u Mostaru

  • svibanj 16, 2018 at 4:38 pm
    Permalink

    Trecina studenata na pravnim fakultetima u BiH su bili moleri, frizeri, stolari … Ovim tuziocima treba preispitati znanje KROZ DODATNE PRAKTICNE I TEORIJSKE PROVJERE NEOVISNE KOMISIJE jer vise ima oslobadjajucih presuda nego osudjujucih. Kako je to polagalo i gdje su poilagali ispite sami Bog zna u praksi katastrofa od struke i znanja..

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *