Mikerević: Zbog zločina pojedinih Srba morali usvojiti Izvještaj o Srebrenici

Bivši premijer Republike Srpske (RS) Dragan Mikerević tvrdi da Vlada 2004. godine nije mogla da ne usvoji izvještaj Komisije za Srebrenicu.

-Vlada nije mogla, a da ne usvoji taj izvještaj zbog predmetovanih dokaza u izvještaju o kršenju normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava od pojedinaca iz naših redova – rekao je on.

Ta obaveza je proizilazila iz ustavne nadležnosti i odgovornosti Vlade, važećeg zakona o saradnji RS s Haškim sudom, rezolucije o saradnji s tim sudom i zbog Komisije za Srebrenicu.

-Riječ je o bolnim i teškim odlukama koje je Vlada morala donijeti radi izvršenja svojih obaveza i očuvanja kredibiliteta institucija na međunarodnom planu – rekao je.

Mikerević, koji je bio premijer 2004. godine, rekao je da je to bilo vrijeme intenzivnih i ubrzanih priprema za obilježavanje 10-godišnjice dešavanja u Srebernicim, u kojima su značajno učestvovali predstavnici međunarodne zajednice, koja je tražila rezultate saradnji RS s Haškim tribunalom i rasvjetljavanje događaja u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine.

-Treba imati u vidu da je politički okvir i odnos političkih snaga na globalnom, regionalnom i lokalnom bio potpuno drugačiji nego što je to danas – rekao je on.

U obraćanju poslanicima Narodne skupštine na posebnoj sjednici o informaciji o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. srpnja 1995. godine, Mikerević je kazao da ne zna da postoji bilo koja vlada RS-a koja nije radila pod pritiskom, ali da on nije trpio direktne pritiske međunarodne zajednice, ali jeste indirektne.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *