MIGRANTSKA KRIZA Bihać na izmaku snaga!

Nije ni nama u interesu prosvjedovati samo zbog prosvjeda. No, Bihać je na izmaku snaga. Sigurnosna situacija je narušena, zbog čega nam je skoro propala turistička sezona. Sve su češći izgredi među migrantima, osobito među onima koji bez ikakve kontrole borave u devastiranom Domu penzionera. Ja sugrađanima više ne mogu i ne smijem govoriti da sam nemoćan“, ustvrdio je gradonačelnik Bihaća.

Nakon što ga je prozvao premijer Unsko-sanske županije (USŽ) Husein Rošić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odlučio je u četvrtak doći u Bihać s ciljem dogovora u svezi krizne situacije uzrokovane povećanim priljevom migranata.

Naime, premijer Rošić je pozvao ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da prestane govoriti da bi migrantske centre trebalo otvoriti samo u FBiH te je predložio otvaranje takvog centra u Prnjavoru. Pozvao ga je i da prestane “zabavljati narod” javnim istupima te da, umjesto toga, rješava sigurnosne izazove, pogotovo u periodu kada se BiH suočava s migrantskom krizom.

“Ono što mi tražimo od državnih tijela je da rade svoj posao. Podsjećam da Mektić nije federalni, već državni ministar sigurnosti. Ne razumijem zašto uporno tvrdi da migracijske centre treba otvarati na području FBiH. Zašto ne otvoriti migracijski centar u Prnjavoru? Ja sam spreman iz županijskog proračuna izdvojiti novac za autobuse pa da sve migrante odvezemo u Prnjavor. Ako Mektić ne želi riješiti problem na prostoru USŽ-a, možda će ga htjeti riješiti kad mu migranti dođu u dvorište“, naveo je premijer USŽ-a te dodao da, kada je u pitanju ta županija, rješenje nisu nikakvi prosvjedi. Podsjetio je i da je proteklog tjedna ponovno bio u Sarajevu, ali bez rezultata.

“Ja sam spreman da izađemo izvan okvira naših nadležnosti. EU ne želi izbjegličke kampove u blizini granice. U redu. Imamo odgovarajuće prostore i istočno od Bihaća. Možemo ih opremiti za privremeni smještaj migranata. Za tri mjeseca su izbori, bit će imenovan novi ministar sigurnosti a on će, nadam se, imati više želje baviti se svojim poslom“, zaključio je Rošić.

Prosvjed u Sarajevu

U međuvremenu je bila održana i izvanredna sjednica Gradskog vijeća Bihać, na kojoj je zaključcima od Ministarstva sigurnosti BiH traženo da se migrantsku kriza stavi pod kontrolu. Tada je najavljeno i da će, ako nadležni hitno ne reagiraju, bihaćki gradonačelnik i gradski viječnici narednog petka prosvjedovati ispred zgrade Vijeća ministara BiH u Sarajevu no, taj je plan odgođen u svjetlu današnjeg posjeta ministra Mektića Bihaću. “Ako ministar sigurnosti BiH tijekom današnjeg posjeta predoči konkretan plan zbrinjavanja migranata na području Bihaća i Velike Kladuše te obeća njegovu hitnu realizaciju, otkazat ćemo prosvjede 6. srpnja u Sarajevu“, potvrdio je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji je dodao da ne žele praviti nikakvu kampanju.

“Nije ni nama u interesu prosvjedovati samo zbog prosvjeda. No, Bihać je na izmaku snaga. Sigurnosna situacija je narušena, zbog čega nam je skoro propala turistička sezona. Sve su češći izgredi među migrantima, osobito među onima koji bez ikakve kontrole borave u devastiranom Domu penzionera. Ja sugrađanima više ne mogu i ne smijem govoriti da sam nemoćan“, ustvrdio je gradonačelnik Bihaća.

Istodobno su se v.d. komesara Policije USŽ-a Šero Družić i komandir Policijske uprave Bihać Šemsudin Dedić sastali s bihaćkim gradonačelnikom Fazlićem te ga izvijestili o stanju na terenu i mjerama koje policija poduzima kada je riječ o problemima vezanim za povećan broj migranata na području Bihaća. Na sastanku je Družić iznio podatak o 2.799 evidentiranih migranata na području Bihaća ali i procjenu da ih trenutno blizu 2.500 boravi u Bihaću. Do sada je, kako je rečeno, evidentirano osam kaznenih djela i četiri slučaja narušavanja javnog reda i mira od strane migranta. “Pridodali smo određen broj policijskih službenika iz drugih policijskih stanica i pojačali prisustvo pripadnika policije u Bihaću, a vrši se i stalni nadzor privremene lokacije u Borićima. Ograničeni raspoloživim kapacitetima, činimo maksimalne napore da se naši građani osjećaju sigurno, a pomoć FUP-a možemo zatražiti samo prilikom nekih vanrednih  intervencija koje ne možemo sami izvesti“, ukazao je Družić.

Vlada Austrije donira šatore

Vlada Austrije, posredstvom Ministarstva unutarnjih poslova, donirala je Federalnoj upravi Civilne zaštite 56 šatora s pratećom opremom za smještaj izbjeglica kako bi se ublažilo posljedice trenutne migracijske krize u BiH. Primopredaja šatora bit će upriličena danas u Sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ u Azićima, općina Ilidža.

Nove optužnice za krijumčarenje ljudima

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Đono Nedžiba zvanog „Gale“ i „Garavi“ i Ušanović Amela zvanog „Uške“, obojica iz Sarajeva, koje se tereti da su tijekom rujna 2017., u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru preuzeli 10 ilegalnih migranata, među kojima je bilo 6 maloljetnka s područja Kosova, te 4 osobe nepoznatog podrijetla. U optužnici se navodi da su optuženi ilegalne migrante bez važećih putnih isprava, koji su ilegalno ušli u BiH, povezli u pravcu Bihaća i državne granice s Hrvatskom, kako bi im omogućili nezakonit prelazak na područje Hrvatske i daljnje kretanje ka zemljama EU. Optužene su, zajedno sa ilegalnim migrantima, u izvršenju kaznenog djela otkrili policijski službenici Granične policije BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu i protiv Siniše Šakića iz Banja Luke te Zorana Miloševića iz Zenice, koje se tereti da su, u namjeri pribavljanja imovinske koristi u iznosu 2.500 eura, prevezli ilegalnog migranta koji je bio u bijegu od pravosudnih institucija Njemačke i omogućili mu boravak na prostoru BiH. U BiH je migrant ušao ilegalno, mimo graničnog prijelaza, gdje su ga neposredno poslije, na području Novog Grada a po prethodnom dogovoru čekali optuženi, te ga vozilom kojim je upravljao drugooptuženi krenuli ka Prijedoru, nakon čega ih je na magistralnom putu zaustavila i kontrolirala policija.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *