Merkel i SPD postigli dogovor o nacrtu koalicijskih pregovora

U probnim pregovorima konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata  došlo je do napretka, pošto su se obje strane suglasile oko plana za otpočinjanje formalnih pregovora o formiranju Velike koalicije.

Kako navodi Reuters, koji se u izvještaju poziva na stranačke izvore, time se jačaju perspektive za formiranje nove vlade, koju bi ponovno činili konzervativci i socijaldemokrate, čime bi se okončala politička neizvjesnost u Njemačkoj, koja traje još od izbora održanih 24. rujna.

Nakon 24-satnih razgovora, šest stranačkih čelnika predstavilo je plan na 28 stranica članovima partija koji bi trebali činiti novu vlast, priopćili su izvori.

Ovim sporazumom bit će omogućeno da se narednih tjedana pregovora o svim detaljima koalicionog dogovora.

Propali pregovori u studenom

Neizvjesnosti oko formiranja nove vlade oslabile su ulogu Berlina na međunarodnom planu i pokrenule pitanja o tome koliko će još kancelarka Merkel ostati na tom položaju, navodi Reuters.

Oslabljena lošim izbornim rezultatom u rujnu, Merkel se okrenula Socijaldemokratskoj partiji Njemačke, kako bi obnovila Veliku koaliciju nakon propasti u studenom, razgovora o trostranačkoj koaliciji sa Zelenim i Slobodnim demokratima.

Kancelarki, koja uživa mnogo veće poštovanje u inozemstvu, zbog svojih više od 12 godina na vlasti, potrebni su razgovori kako bi izbjegla dodatno slabljenje njenog ličnog autoriteta i njemačkog međunarodnog utjecaja.

Najveća europska ekonomija i posrednik u velikim međunarodnim krizama, Njemačka je od ključnog značaja za europsku politiku.

Partneri Berlina s nestrpljenjem očekuju novu njemačku vladu kako bi pomogla u napredovanju pregovora o Brexitu, reformi eurozone i diplomatskim inicijativama Europske unije.

Merkel je vladala u koaliciji sa SPD-om u dva od tri svoja mandata, uključujući i u posljednjem parlamentarnom sazivu u periodu 2013-17.

Protivljenje Velikoj koaliciji

Njihovo ponovno partnerstvo još je neizvjesno.

Čelnici SPD-a tek trebaju dati zeleno svjetlo za pregovore na stranačkom kongresu, planiranom za 21. siječanj.

Brojni članovi SPD-a strahuju da će zajednička vladavina s konzervativcima dodatno oslabiti njihovu stranku, nakon što je pretrpjela najlošiji izborni rezultat u rujnu od osnivanja suvremene Savezne Republike Njemačke u 1949. godine.

Kevin Kuehnert, čelnik mladeži SPD-a, izjavio je u četvrtak da planira “NoGroKo” turneju širom Njemačke, kako bi uvjerio stranačke delegate da glasaju protiv Velike koalicije, prenosi Reuters.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *