Merhunisa Dedić negirala da je otela bebu

Suprugu Muhamedu slagala je da je trudna pa je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe

Merhunisa Dedić (28) iz Visokog, koja je u julu ove godine u Hadžićima otela bebu od 10 dana, izjasnila se u Općinskom sudu Sarajevo da nije kriva za ovo krivično djelo. Suđenje joj počinje 5. novembra, kad će biti pročitana optužnica te će Tužilaštvo i odbrana iznijeti uvodne riječi.

Dedić je više mjeseci planirala otmicu. Ona nije mogla imati djece iako je više puta pokušavala ostati u drugom stanju. Suprugu Muhamedu slagala je da je trudna pa je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe.

S Lejlom se više mjeseci susretala u čekaonici klinike te je planirala otmicu. Nakon Lejlinog porođaja, 10 dana je obilazila zgradu u kojoj živi. Čak je inscenirala da ima porođajne trudove pa je lažirala da se porodila na GAK-u, a suprugu je rekla da je beba ostala na klinici zbog manjih zdravstvenih problema.

Na dan otmice, suprugu je kazala da ide po bebu te se uputila prema Hadžićima. Uprkos višemjesečnom planiranju, Merhunisa nije znala u kojem se stanu nalazi porodica Ismailovski pa je pitala jednu komšinicu, koja joj je pokazala gdje žive. Sat prije toga, pozvala je Lejlu, lažno se predstavivši kao uposlenica GAK-a, te joj je kazala da bebu treba donijeti na kliniku radi dodatnog pregleda.

Tada je pokušala da izvede otmicu, ali to nije bilo moguće, jer je tu bilo previše osoblja. Upravo je taj poziv bio presudan za njeno lociranje, jer su istražitelji počeli pratiti broj s kojeg je Lejla dobila poziv. Nakon što joj je prvi pokušaj otmice propao, vratila se u Hadžiće i čekala novu priliku. Kad je Lejla krenula u Općinu, ona je, maskirana u patronažnu sestru, ušla u stan i zaključala u toalet tetku djeteta Nađu Mehdi te pobjegla s bebom u unajmljenom vozilu.

Dedić je preko signala mobitela putem bazne stanice locirana u krugu od 200 metara oko hostela “Ferijalac”. Istražitelji u civilu, koji su već tada imali njenu fotografiju, počeli su se raspitivati o njoj, a u hostelu im je potvrđeno da je unajmila sobu i da je kod nje novorođenče. Policajci su dobili rezervni ključ, a u sobi su je zatekli kako sjedi na krevetu pored bebe, koju je namjeravala nahraniti hapom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *