‘Merhamet’ osigurao pomoć za djecu migranata

U organizaciji Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) “Merhamet“danas je uručena pomoć djeci migranata u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Pomoć je prikupljena u okviru velike Merhametove akcije „Dajem slatkiš za tvoj osmijeh“, koja je trajala od 29. oktobra do 17. novembra i provodila se u osnovnim i srednjim školama na teritoriji FBiH.

Merhametov konvoj doputovao je jutros u Bihać te je pomoć za svu djecu migranata podijeljena u izbjegličkim kampovima “Borići” i “Bira“.

Predsjednik HO Merhamet MDD Mensur Bektić, tokom obraćanja novinarima, izrazio je zadovoljstvo rezultatima akcije.

– Moji saradnici i ja smo veoma zadovoljni odzivom škola u Federaciji BiH na naš poziv da se uključe u akciju “Dajem slatkiš za tvoj osmijeh”. Gotovo da nema škole koja nije učestvovala u našoj humanitarnoj akciji. Željeli smo da uključimo učenike kako bi kod njih razvijali osjećaj za solidarnost. Oni su, zajedno sa svojim roditeljima, profesorima i direktorima škola, potvrdili da kod njih solidarnost postoji i to na veoma visokom nivou. Zahvaljujem se svim osnovcima i srednjoškolcima koji su učestvovali u našoj akciji. Hvala i roditeljima, nastavnicima i rukovodstvima škola – kazao je Bektić novinarima u Bihaću.

Prema njegovim riječima, u Merhametovoj akciji je učestvovalo više od 150 škola, brojne institucije, firme, džemati i pojedinci.

Vrijednost prikupljene pomoći iznosila je oko 130.000 KM.

Zajedno sa odjećom, prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu koje je Merhamet danas, također, podijelio, ukupna vrijednost podijeljene pomoći migrantima u Unsko-sanskom kantonu iznosila je oko 200.000 KM.

– Uspjeh naše akcije je još fascinantniji, ako se zna da je ona trajala relativno kratko. Ovo je još jedna potvrda solidarnosti naših građana, ali njihovog povjerenja u Merhamet, što nas jako raduje – kazao je Bektić.

Nakon kampova “Borići” u Bihaću, Merhametov konvoj se uputio prema prihvatnom centru „Sedra“ kod Cazina, gdje je, također, podijeljena znatna količina humanitarne pomoći.

Merhametova delegacije je potom otputovala i u Veliku Kladušu, gdje je posjetila izbjegličke kampove „Trnovi“ i „Miral“ i svojim hedijama obradovala migrante i njihovu djecu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *