Mektić u Hercegovini podijelio opremu za vatrogasce

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić  je u Trebinju održao sastanak s predstavnicima uprava civilne zaštite RS-a i FBiH te 11 općina i vatrogasnih jedinica, na kojem se razgovaralo o problemima i izazovima u gašenju požara.

Istaknuto je da koordinacija i razmjena informacija trebaju biti na višoj razini, što je od iznimnog značaja za efikasno djelovanje i gašanje požara, kojima su ove godine ugrožene sve općine u Hercegovini. Konstatirano je i da je nužno koristiti sve raspoložive kapacitete, tj. pomoć vatrogasaca iz općina koje nisu pogođene požarima. Ministar sigurnosti Mektić je zatražio i da vatrogasci i civilne zaštite iskažu potrebu za nabavku opreme potrebne vatrogascima i civilnoj zaštiti, a koju bi Ministarstvo osiguralo putem projekata i međunarodnih partnera.

Jedan od takvih projekata finaliziran je  podjelom opreme za vatrogasne jedinice Mostaru, Trebinju, Čajniču, Foči, Gacku, Bileći, Konjicu, Jablanici, Stocu i Neumu.

Svaka jedinica je dobila po 18 kompleta uniformi, zaštitnih kaciga, zaštitnih rukavica, metlarica i naprtnjača za gašenje požara a ovo je realizirano kroz IPA program prekogranične suradnje BiH i Crne Gore, koji su uspješno realizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i INZA Sarajevo, a partneri iz Crne Gore su bili Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore – Direktorat za izvanredne situacije i FORS Crne Gore – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore.

Ukupna vrijednost ovog projekata EU-a za BiH, koji je uključivao i obuke vatrogasaca je oko 200.000 eura. MInistar Mektić napomenuo je i da Ministarstvo provodi EU projekt kroz koji će entitetske civilne zaštite dobiti opremu za zaštitu i spašavanje vrijednu milijun KM. Nakon sastanak u Trebinju je izvršena i primopredaja dva terenska motorna vozila – donacije Ministarstva sigurnosti BiH općinama Stolac i Istočni Mostar za potrebe civilne zaštite, koje su preuzeli načelnik Istočnog Mostara Božo Sjeran i komandir DVD Stolac Slađan Marić.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *